Overkill

IMA SE, MOŽE SE: Ispalili raketu vrijednu 3,4 milijuna dolara kako bi srušili igračku od 200 dolara

Američki general David Perkins objavio je na nedavnoj konferenciji kako je jedan njihov saveznik ispalio projektil vrijedan 3.4 milijuna dolara (23.4 milijuna kuna) kako bi srušili mali dron čija je vrijednost procijenjena na oko 200 dolara (1.380 kuna), piše Interesting Engineering.

General Perkins, koji je zapovjesnik Zapovjedništva za trening i doktrinu Američke vojske, spomenuo je incident tijekom simpozija o globalnoj snazi Američke vojske. Na simpoziju je govorio o povezanosti zračnih i pomorskih snaga s onima na kopnu. Govorio je o potrebi zapovjednika da promatraju cjelokupno bojište a na samo njihov individualni odjeljak.

SIJAČI TERORA OBJAVILI ČIME SVE RASPOLAŽU: Za smrtonosne napade koriste dronove izrađene za američku vojsku

Povećanje operativnih troškova vojske

Na dron sličan ovome utrošeno je oružje vrijedno 23.4 milijuna kunaFoto: Wikimedia

Kao primjer je koristio civilne bespilotne letjelice.

“Instinkt nam govori kako su oni problem za protuzračnu obranu, jer su u zraku”, rekao je.

“U stvari”, nastavio je, “imamo jako bliskog znanstvenika koji ima protivnika koji koristi male bespilotne kvadkoptre, i oni su srušili jednog s Patriot projektilom.”

Perkins je rekao kako obični dron nije imao šanse protiv Patriota. Učinkovitost nije problem. No koristiti oružje vrijedno 3.4 milijuna dolara kako bi se uništio civilni dron ipak je previše, rekao je, i naprijatelji bi mogli lako iskoristiti tu razliku u cijeni. Sve što bi trebalo bila bi flota jeftinih dronova i suparničke bi snage uspješno povećale operativne troškove te vojske.

Protiv dronova – uređaji za ometanje

Znanstveni konzultant Colin Bull rekao je kako i civilni dronovi mogu biti izuzetno opasni ako nose opasan teret. No i on se složio kako skupi projektili možda ne bi trebali biti prva solucija.

“Umjesto da koristimo skupe vojne resurse kako bi se botrili protiv potencijslno opasnih dronova, vitalno je uvesti regulaciju i standardizaciju radio frekvencija na kojima dronovi operiraju”, rekao je. “To će olakšati sigurnosnim snagama korištenje uređaja za ometanje kako bi spriječili sumnjive dronove da uđu u branjeni prostor.”

Trenutno američke oružane snage razvijaju tehnologije za obranu od dronova. Tako je na primjer mornarica razvila laserski sustav LaWS kojim ruši malene letjelice. Svaki pucanj košta manje od dolara, što je znatna ušteda u odnosu na raketu Patriot.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr