EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO / Hrvati od srijede u grčkim zatvorima? Evo kako žive u pritvoru

Image

U ovim trenutcima svi uhićeni Hrvati smješteni su na jednom od viših katova centralne policije u Ateni, raspoređeni su u 14 ćelija, sa svake strane hodnika po sedam. Što se tiče samih ćelija u sobama nema posteljine te spavaju na madracima

13.8.2023.
9:49
VOYO logo

U tamnoplavim kombijima zadnja skupina navijača jutros je prebačena u atensku Gradsku sudnicu Evelpidon. Svaki Hrvat koji se pojavio pred sudcem istrage određen mu je istražni zatvor. Naša reporterka Ana Mlinarić već šesti dan prati situaciju u Grčkoj, te je razgovarala s predstavnicima našeg Veleposlanstva koji su joj otkrili u kakvim se uvjetima uhićeni Hrvati nalaze.

U ovim trenutcima svi uhićeni Hrvati smješteni su na jednom od viših katova centralne policije u Ateni, raspoređeni su u 14 ćelija, sa svake strane hodnika po sedam. Što se tiče samih ćelija u sobama nema posteljine te spavaju na madracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svakom katu zatvora nalazi se kiosk, na kojem uhićeni mogu kupiti kavu, vodu, kartice za telefonsku govornicu. Što se tiče cijena, kava košta 50 centi, dok voda koja se nalazi u plastičnim bocama 20 centi.

Image
u Ateni /

Brat ubijenog navijača AEK-a stigao na sud, poslao je kratku poruku

Image
u Ateni /

Brat ubijenog navijača AEK-a stigao na sud, poslao je kratku poruku

Hranu dobivaju u tri obroka, doručak, ručak i večera, te kako doznajemo u Veleposlanstvu, za sada se, nisu žalili na prehranu. Nekoliko Hrvata je nakon sukoba ostalo bez odjeće, pa je Veleposlanstvo kupilo majice, trenirku, a neki su tražili i papuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim odjeće, uhićeni su zatražili i higijenske potrepštine što im je i osigurano, a Veleposlanstvo je naknadno svim uhićenima kupilo kartice za telefonsku govornicu.

Premještanje po zatvorima od srijede

Kako neslužbeno doznajemo uhićenim Hrvatima prevoditeljica je rekla da će u centralnoj policijskoj postaji ostati do srijede, nakon čega će ih premještati po zatvorima u Grčkoj na izdržavanje pritvora. I ako su tražili da svi budu na istom mjestu, budući da im se na tert stavlja zločinačko udruživanje, po grčkim zakonima morali bi biti smješteni u različite zatvore, a od njihovih odvjetnika doznajemo da se bez obzira na to traži zajednički smještaj u što većim grupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićeni hrvatski državljani svjesni su da će određeno vrijeme provesti u pritvoru, ali strahuju za sigurnost zbog odmazde AEK-ovih navijača.

Među zatvorenicima kruži priča kako su hrvatski navijači meta, ne samo zato što su sudjelovali u huliganskom sukobu, već i zato što su označeni kao ekstremni desničari. Pa postoji bojazan i od sukoba sa zatvorenicima suprotne političke orijentacije. Kako doznajemo od odvjetnika koji se bave kaznenim pravom, više je zatvorenika krajnje lijeve anarhističke političke orijentacije poput pripadnika skupine „17. novembar” i ako ima i pripadnika krajnje desne skupine "Zlatna zora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jedinom zatvoru u Ateni, Kirydallosu nalaze se politički zatvorenici iz terorističke skupine „17. novembar”, što ulijeva poseban strah, ali kako doznajemo iz krugova onih koji poznaju koji poznaju grčki zatvorski sustav 60 posto zatvorenika su stranci, od kojih je puno Albanaca, pa upućeni kažu da bi hrvatski navijači mogli imati njihovu zaštitu.

I ako je u početku bilo priče kako uhićeni hrvatski državljani ne dobivaju lijekove koje su im potrebno, doznali smo kako je naše Veleposlanstvo i jučer dostavilo lijekove onima kojima su potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Veleposlanik Hrvatske u Ateni o BBB-ima: 'Sinoć su neki bili kod liječnika, danas su drugi dobili zalihe lijekova'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo