GROBLJE MiG-ova DOŽIVJET ĆE PRAVU RENESANSU: / Poznatu albansku vojnu bazu preuzima NATO savez

U prvu fazu radova NATO će uložiti preko 50 milijuna eura (58 milijuna američkih dolara) i Kucova će služiti kao baza za opskrbu, logistiku, obuku i vježbe

12.10.2018.
17:04
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Albanska vojna baza u Kucovi, već dugo poznata kao groblje MiG-ova, simbola nekadašnjeg moćnog ratnog zrakoplovstva, trebala bi postati nova zračna baza NATO saveza, na oduševljenje bivših pilota koji čeznu da ponovno čuju buku motora.

Albanija je 2005. "umirovila" 225 MiG-a sovjetske i kineske proizvodnje, a njezin zračni prostor od 2009. kontroliraju NATO saveznice Italija i Grčka. To je urodilo gospodarskim propadanjem okolice Kucove koja je tijekom komunizma bila poznata kao "Staljinovo".

"Baza je prvi potpis NATO-a na zapadnom Balkanu jer će Kucovu pretvoriti u prvu zračnu bazu Saveza za ovu regiju", kazao je ministar obrane OltaXhacka.

Prva faza radova stajat će 50 milijuna eura

U prvu fazu radova NATO će uložiti preko 50 milijuna eura (58 milijuna američkih dolara) i Kucova će služiti kao baza za opskrbu, logistiku, obuku i vježbe, dodao je ministar.

Albanija smatra da zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regiji i mirovnim misijama NATO-a diljem svijeta.

"Regija u cjelini je ušla u proces nepovratne euroatlantske integracije", istaknuo je Xhacka.

Bazu u Kucovi, koju su 50-ih godina prošlog stojeća gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod zračne piste uskladištili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke. Baza se nalazi na lokaciji koja cijele godine ima jako dobre vremenske prilike.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali