PRESUDA U NIZOZEMSKOJ

GOVOR MRŽNJE I DISKRIMINACIJA: Geert Wilders proglašen krivim, ali nije kažnjen

Nizozemski sud proglasio je u petak krivim čelnika Slobodarske stranke i parlamentarnog zastupnika Geerta Wildersa za diskriminaciju i poticanje na mržnju protiv Marokanaca ali mu nije izrečena nikakva kazna, javljaju agencije.

Optužbe protiv tog političara protuislamskih stavova odnose se na incident iz 2014. kada je Wilders upitao svoje pristaše žele li manje ili više Marokanaca u zemlji. Oni su uzvikivali “manje” a on im je to i obećao.

Sud je naveo da nije izrekao kaznu jer je to što je proglašen krivim “dovoljna kazna za demokratski izabranog zastupnika”.

Geert Wilders, koji nije bio nazočan na izricanju presude, najavio je da će se na nju žaliti. Nazvao je presudu “suludom” a smatra da su trojica sudaca koja su donijela presudu mrzitelji njegove ekstremno desne stranke PVV te da je presuda politički motivirana.

Presuda je, kaže, donesena i protiv njega i protiv polovice Nizozemske jer se milijuni ljudi, kako je rekao ranije u završnoj riječi, slažu s njim.

Za tri mjeseca u Nizozemskoj se održavaju izbori a čitav proces, kako ocjenjuju agencije, Wildersu je donio više koristi no štete.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr