Play ponuda

GODIŠNJICA JOŠ NERASVIJETLJENOG UBOJSTVA: / 'Khashoggi je otišao u konzulat radi vlastite sigurnosti, ali više nije izišao'

Image
Foto: Facebook/Screenshot

Turski političar Yasin Aktay je Jamala Khashoggija poznavao cijelo desetljeće, a koji mjesec prije ubojstva razgovarao je s njime o mogućoj odmazdi Rijada nad protivnicima režima.

1.10.2019.
7:36
Facebook/Screenshot
Play ponuda

Arapsku pjesmu o ljubavi i boli prati nježan zvuk lutnje. Jamal Khashoggi i Hatice Cengiz okruženi su prijateljima, vesele se i slave. Video je snimljen na njihovim zarukama. Jedanaest dana poslije, 2. listopada 2018., Khashoggi je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi prikupio dokumente potrebne za vjenčanje s turskom zaručnicom. Nakon toga mu nestaje traga.

Novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, saudijskog disidenta nekoć bliskog kraljevskoj obitelji, ali potom njezina žestokog kritičara, ubio je i raskomadao saudijski odred smrti, smatraju turske obavještajne agencije.

Image
ISTRAŽITELJICA UN-a USKORO ĆE OBJAVITI IZVJEŠTAJ O UBOJSTVU KASHOGGIJA: /

'Dobili smo pristup jezivim audio zapisima'

Image
ISTRAŽITELJICA UN-a USKORO ĆE OBJAVITI IZVJEŠTAJ O UBOJSTVU KASHOGGIJA: /

'Dobili smo pristup jezivim audio zapisima'

'Ušao je, ali nije izišao'

Yasin Aktay, političar turske vladajuće stranke i prijatelj zaručničkog para, pohranio je video na mobitelu. I još uvijek mu je bolno gledati ga. U videu svira pjesma "Maryam Maryamti" kojom je Khashoggi bio opčinjen. Svirala je kad je upoznao Cengiz. Cengiz, njihovi prijatelji i aktivisti za ljudska prava okupit će se ispred zgrade konzulata u srijedu u 13:14 sati, točno godinu dana nakon što je Khashoggi ušetao u konzulat.

Na spomenu će govoriti posebna izvjestiteljica UN-a za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Tawkkol Karman iz Jemena.

Aktay je bio prva osoba koju je Cengiz nazvala nakon što je ispred zgrade nekoliko sati čekala Khashoggija. Aktay se prisjeća tog dana kao "običnog dana koji se pretvorio u noćnu moru", rekao je za dpa. Trebalo mu je dobrih 10 do 15 minuta da shvati težinu njezinih riječi.

"Ušao je, ali nije izišao", rekla mu je Cengiz.

Otišao u konzulat kako ga ne bi oteli?

Aktay je Khashoggija poznavao cijelo desetljeće. Koji mjesec prije ubojstva razgovarao je s njime o mogućoj odmazdi Rijada nad protivnicima režima, ali je Aktay dodao da Khashoggi nikada nije mislio da će se "usuditi" učiniti mu nešto u Turskoj. Ipak, Khashoggi je bio zabrinut za svoju sigurnost, strahovao je da će ga oteti ili uhititi, ali nikada da će ga ubiti, rekao je Aktay. Khashoggija je mučila nostalgija za domom i brinuo se da se nikada neće moći vratiti u Saudijsku Arabiju.

"Mislim da je otišao u konzulat radi vlastite sigurnosti, to je bila neka vrsta mjere koju je poduzeo kako ga ne bi oteli", smatra Aktay.

'Nemojte mi prekrivati usta, imam astmu'

Zvučne zapise navodnog događaja u konzulatu, Turska je razmijenila s nekoliko zemalja, a kasnije su procurili u medije. Objavljeni su jezivi detalji razgovora nekoliko minuta prije Khashoggijeva ulaska. Jedan muškarac je upitao je li "žrtvena životinja" stigla, navodi se u izvješću Callamard koja je nadgledala UN-ovu istragu ubojstva. Ovaj mjesec su turske provladine novine Sabah objavile nove informacije i Khashoggijeve posljednje riječi.

"Nemojte mi prekrivati usta. Imam astmu, ugušit ćete me", navodno je rekao.

Većina toga transkripta također je u izvješću Callamard. Posebna UN-ova izvjestiteljica u lipnju je optužila Saudijsku Arabiju za "smaknuće s predumišljajem".

"Istinska pravda za Jamala zahtjevat će i zaslužuje strpljenje i vrijeme", rekla je Callamard u četvrtak.

"Vrlo je rano u istrazi postalo očito da ne možemo potragu za pravdom prepustiti saudijskom pravosuđu, koje je toliko ranjivo na političko uplitanje i daleko je od osnovnih načela vladavine prava", rekla je Callamard.

Rijad organizirao tajno suđenje osumnjičenima

Zaručnica Cengiz rekla je da je njezino izvješće "vrijedno i puno nade" i da je nemoguće oglušiti se na njegov sadržaj.

"Kako bi se izbjegli ovakvi slučajevi u budućnosti, počinitelji se trebaju kazniti. Naredbodavci se trebaju privesti pravdi", rekla je Cengiz. "Ako se ništa ne dogodi, to će samo još jednom potvrditi moć novca".

Rijad je organizirao tajno suđenje osumnjičenicima i otkrio malo informacija o sudskom postupku. Odbacio je zahtjev Ankare da im se sudi u Turskoj. Aktay je rekao da je jedina turska opcija bila podijeliti sve dokaze o Khashoggijevom ubojstvu sa ostatkom svijeta. Cengiz se zaklela da nikada neće izgubiti nadu i prestati tražiti istinu. Istražiteljica UN-a Callamard kaže da ju često pitaju hoće li netko ikada odgovarati zbog Khashoggija.

"Nekada se čini da pravda za Jamala Khashoggija visi na niti, finoj i dragocjenoj niti ljubavi i poštovanja koja je inspirirala mnoge, na niti vrijednosti koje su njega nadahnule na pisanje i potaknule da ustane protiv režima, niti zbog koje je izgubio život", rekla je Callamard. "To je osnovna nit tkanja demokratske revolucije", dodala je.

Khashoggijevi ostaci nikada nisu pronađeni. Aktay je rekao da je Khashoggijeva želja bila počivati u Medini, svom rodnom mjestu i mjestu počivališta proroka Muhameda.

Play ponuda
Play ponuda