EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZNIJELA PROGNOZU ZA CJEPIVO PROTIV COVIDA: / Evo kada misle da bi moglo biti odobreno

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cavaleri je odbacio mogućnost izbacivanja treće faze testiranja cjepiva koja je, kako je naveo, potrebna da bi cjepivo bilo sigurno i efikasno

14.5.2020.
12:16
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Cjepivo za koronavirus moglo bi biti odobreno za otprilike godinu dana, prema "optimističnom" scenariju, objavila je u četvrtak Europska agencija za lijekove.

Europska agencija za lijekove (EMA) čini, komunicirajući pritom s 33 tima koja rade na razvoju cjepiva, sve što može kako bi ubrzala proces odobrenja cjepiva, rekao je čelnik odjela za cjepiva EMA-e Marco Cavaleri i dodao kao je skeptičan prema tvrdnjama da bi cjepivo moglo biti dostupno u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za cjepiva, pošto razvoj počinje od nule, možemo gledati iz optimističnog ugla za godinu dana, dakle početak 2021.", rekao je novinarima.

Cavaleri je odbacio mogućnost izbacivanja treće faze testiranja cjepiva koja je, kako je naveo, potrebna da bi cjepivo bilo sigurno i efikasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EMA također razmatra 115 različitih terapija ili lijekova za koronavirus koji je u svijetu odnio gotovo 300 000 života, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Cavaleri je rekao da bi neki od lijekova mogli biti odobreni najranije ovo ljeto, ali nije specificirao o kojima je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije informacije o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo