PROPAO REFERENDUM

‘EU NAS NE MOŽE PRISILITI DA PRIHVATIMO IZBJEGLICE!’: Orban stao pred kamere nakon poraza

Točno 98,21 posto mađarskih birača odbacilo je referendum, dok je njih 1,79 posto glasalo za, pokazuju rezultati nedjeljnog referenduma o migrantskim kvotama Europske unije nakon prebrojanih 85,52 posto glasačkih listića, ali je odaziv birača bio ispod potrebnih 50 posto, točnije 44 posto, te referendum neće biti valjan.

Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da Europska unija odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta, dok se vlada premijera Viktora Orbana protivi obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica osmišljenim kako bi se olakšao teret južnim članicama EU-a.

IZLAZNE ANKETE U MAĐARSKOJ: Orbanov referendum o izbjeglicama je spektakularno propao!

Orban se obratio mađarskoj javnosti

Mađarski premijer Viktor Orban, kako je bilo i očekivano, nije htio priznati težak poraz njegove politike. Kako prenosi AFP, rekao je da EU ne “može prisiliti” Mađarsku da primi izbjeglice.

“13 godina nakon što je velika većina Mađara na referendumu izglasala pridruživanje Europskoj uniji, danas su se isti ti Mađari potrudili da se njihov glas čuje u rješavanju ovakve važne stvari. Postigli smo izniman rezultat, jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju”, rekao je Orban.

“Predložit ću izmjenu Ustava koja će održavati volju naroda. Natjerat ćemo Bruxelles da shvati kako ne može ignorirati volju mađarskih birača”, dodao je Orban.

Bivši premijer Ferenc Gyurcsany, čija se Demokratska koalicija protivila referendumu, kazao je da Orban “mora slušati narod” te zatražio od političara, koji je na čelu mađarske vlade od 2010. godine, da napusti svoju poziciju.

Politički analitičari kažu kako će Orban očito nastaviti bitku protiv pritisaka Europske unije.

‘MIGRANTI UGROŽAVAJU EUROPSKI NAČIN ŽIVOTA’: Orban poziva Mađare da odbace europske kvote raspodjele izbjeglica

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr