Pokrajina Huelva na jugu Španjolske godišnje izvozi oko 300.000 tona jagoda, a bez radnika iz Maroka i drugih afričkih zemalja berba ne bi bila moguća, no uvjeti u kojima oni žive i rade su nehumani, piše DW.
Jedna od sezonskih radnika je i Fatima koja zarađuje samo 6,5 eura dnevno koja je otkrila detalje kako izgleda taj krvavi posao: "Onaj tko u košaricu ubaci trulu jagodu mora ići kući ili čak ne smije raditi cijeli dan. Još uvijek ne znamo kolika nam je zarada. Jedni kažu 42, drugi 40 eura."
"Zarada se sustavno ne isplaćuje. Ovdje je riječ o izrabljivanju. U svakom selu ovdje je kip Bogorodice, ali zapravo se svi klanjaju demonu Mamonu, jednom od sedam prinčeva pakla koji simbolizira pohlepu", kaže Hose Antonio Brazo iz andalužanskog sindikata radnika.
I studija berlinskog ureda Lenning pokazuje da su sezonski radnici često loše plaćeni.
Manuel Reina iz udruge poljoprivrednika se brani, tvrdeći da su zapravo poljoprivrednici ti koji su zakinuti tvrde da opni snose sav rizik, sve troškove, a za proizvod ne dobivaju poštenu cijenu. Za sindikalca Hosea Antonia Braza jedno je sigurno: „Crveno voće, jagode, više nisu slatke, već gorke.