ZATVORENA PIPA / EK odgovorila: 'Uz lažne izgovore, Rusija je prekinula dotok plina; radije ga rasipaju nego da poštuju ugovore'

Image
Foto: Profimedia

uropske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave

2.9.2022.
21:51
Profimedia
Play logo

Europska komisija optužila je u petak rusku državnu energetsku tvrtku Gazprom da se poslužila lažnim izgovorima kako bi zaustavila isporuku plina Njemačkoj plinovodom Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora. "Gazpromova objava danas poslije podne da i dalje zatvara (Sjeverni tok 1) uz lažne izgovore još je jedna potvrda da je nepouzdan dobavljač", objavljeno je u petak navečer na Twitteru Europske komisije

"To je i dokaz ruskog cinizma, jer radije prosipa plin umjesto da poštuje ugovore", dodaje ured glasnogovornika EK-a. Gazprom je ranije najavio da će plinovodom Sjeverni tok 1 isporuke ponovno poteći u subotu po završetku radova na održavanju, da bi naknadno objavio da ga neće pustiti u pogon jer na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ENERGENTI KAO ORUŽJE RATA /

Ovo se dugo najavljivalo: Putin je zavrnuo pipu! Protok plina Sjevernim tokom 1 koji ide prema Njemačkoj pao je na nulu!

Image
ENERGENTI KAO ORUŽJE RATA /

Ovo se dugo najavljivalo: Putin je zavrnuo pipu! Protok plina Sjevernim tokom 1 koji ide prema Njemačkoj pao je na nulu!

Sve pravdaju radovima na održavanju

Play logo

Radovi na održavanju trajali su tri dana. Sjevernim tokom 1, koji ide ispod Baltičkog mora, ruskim plinom opskrbljuju se Njemačka i druge države. Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis. Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen. Sjeverni tok 1 jedna je od glavnih opskrbnih ruta Europe plinom. Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo