DRUGI PO BROJNOSTI, A I DALJE NEPRIZNATI: / Muslimani prosvjeduju pred Kolosejem u Rimu,

Nekoliko stotina muslimana sudjelovalo je u prosvjednoj molitvi pred Kolosejem u Rimu u petak zbog, kako kažu, nepoštenog ograničenja slobode da prakticiraju svoju vjeru u Italiji.

21.10.2016.
20:33
AFP, GABRIEL BOUYS
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Organizatori su rekli da su pozvali na prosvjede nakon nedavnog zatvaranja iz administrativnih razloga pet improviziranih džamija.

Mnogi talijanski muslimani sumnjaju da lokalne vlasti, u ozračju nepovjerenja prouzročenog nedavnim islamističkim napadima u Europi, zatvaraju džamije zbog problema koje je lako rješiti, poput broja toaleta na određenom objektu.

Prema službenim podacima nešto više od 800.000 muslimana legalno živi u Italiji, a dužnosnici procjenjuju da ih još 100.000 živi u zemlji bez službenih dokumenata.

To bi sugeriralo da muslimanska zajednica čini više od 1,5 posto populacije i da je islam druga po zastupljenosti vjera u uglavnom katoličkoj Italiji.

Islam nije priznat kao službena religija, za razliku od židovstva i mormonske vjere te se mnogi muslimani iz sjeverne Afrike i južne Azije osjećaju diskriminirano i na temelju rase i na temelju vjere.

U Rimu se nalazi najveća džamija u zapadnom svijetu, ali lokalna vijeća često odbacuju prijedloge za izgradnju tradicionalnih džamija.

Desničarske stranke zahtijevaju potpunu zabranu izgradnju džamija ako se financiraju sredstvima donatora izvan Italije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali