DODIK: / 'Odlučni smo da zaštitimo kolektivna prava Hrvata u Republici Srpskoj'

Dodik tvrdi da su Hrvati najviše pogođeni time što još uvijek nije formirana Vlada Federacije: 'To je sve frustriralo Hrvate'

18.9.2020.
12:52
Armin Durgut/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon gostovanja u Zagrebu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je za "Pink" da je s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem otvoreno razgovarao o brojnim pitanjima za koja je Hrvatska zainteresirana, prenosi Klix.

Dodik je podsjetio da su i Hrvatska i Srbija potpisale Daytonski mirovni sporazum pa je, kako kaže, samim tim Hrvatska i garant provođenja tog sporazuma. "Međunarodna zajednica je putem Vijeća za implementaciju mira u BiH izbacila i Srbiju i Hrvatsku iz procesa odlučivanja o Bosni i Hercegovini i na taj način diskvalificirala da se na pravi način odlučuje, konsenzusom. U to vijeće je ušla i Turska, koja promovira interese muslimana", rekao je Dodik.

To što još nije formirana Vlada Federacije, kaže da najviše pogađa Hrvate, jer nisu u stanju dobiti pomoć i ono što im pripada. Rekao je da je Hrvatima u Vladi Federacije BiH uskraćeno pravo da ne budu preglasani i da je to "napravio Ured visokog predstavnika u BiH".

"To je sve frustriralo Hrvate. Onda se Hrvatskoj dogodilo i to da se, u procesu ulaska u Europsku uniju, Hrvatska morala odreći utjecaja i pomoći Hrvatima u BiH i da tu pomoć svede na humanitarno-socijalnu dimenziju. I to je upravo period kada su muslimani u BiH najviše napravili na razvlašćivanju Hrvata od strane muslimana", kazao je.

Protivi se građanskom konceptu

Dodik tvrdi da je to iskoristila međunarodna zajednica da bi promovirala princip građanske Bosne i Hercegovine u kojoj bi vladao princip "jedan čovjek, jedan glas", koji bi omogućio potpunu dominacijiu Bošnjaka, "a mi ostali, Srbi i Hrvati bi bili nekakva raja". Rekao je da je takve tendencije prepoznala vlast u Zagrebu, a to je zaključio iz razgovora s Milanovićem i Plenkovićem.

"Prvi put sam jučer u Zagrebu od svojih sugovornika čuo interes da se zaštiti konstitutivnost Hrvata, a da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne. Kao što smo i mi odlučni da zaštitimo kolektivna prava Hrvata u RS-u i da to suprotstavimo individualno-građanskom, liberalnom konceptu, koji ne donosi nikakvu stabilnost Bosni i Hercegovini. Jučer sam prvi put čuo i kritike na rad visokog predstavnika u BiH i značajno je da je to došlo od predsjednika i premijera jedne zemlje članice Europske unije i NATO-a, koji su rekli da je visoki predstavnik učinio zlo u Bosni i Hercegovini", rekao je Dodik za TV "Pink".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali