Play ponuda

DIPLOMATSKA KRIZA: / Turska blokirala zgradu nizozemskog veleposlanstva, ambasadoru poručili: 'Ne vraćajte se'

Image
11.3.2017.
23:29
Play ponuda

AVIONU SA ŠEFOM TURSKE DIPLOMACIJE ZABRANILI SLIJETANJE: Erdogan izgubio živce: ‘To su ostaci nacista, to su fašisti’

Ministrica za obitelj i socijalnu politiku Fatma Betul Sayan Kaya, koja je bila u Njemačkoj, odlučila je krenuti u Nizozemsku kopnenim putem pošto su nizozemske vlasti ranije u subotu spriječile slijetanje zrakoplova kojim je trebao doputovati turski šef diplomacije.

Priječili ulazak u konzulat

Nizozemska televizija prikazala je ministricu u Rotterdamu kako joj policija priječi ulazak u turski konzulat.

Pred zgradom se okupilo nekoliko stotina prosvjednika s turskim zastavama tražeći da vide ministricu, a policija je podignula metalne ograde i patrolirala na konjima. Velik broj Turaka koji žive u Nizozemskoj okupio se večeras ispred turske ambasade u Rotterdamu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Turska vratila istom mjerom

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu navečer da ne želi povratak nizozemskog veleposlanika u Tursku "za neko vrijeme", čime se zaoštravaju odnosi između dviju zemalja, članica NATO-a.

Turske vlasti blokirale su pristup zgradi nizozemskog veleposlanstva u Ankari te konzulata u Istanbula "iz sigurnosnih razloga", objavio je turski MVP, prenosi agencija AFP.

Nizozemske vlasti u subotu su zabranile slijetanje zrakoplova turskog ministra vanjskih poslova koji je kanio stići u Rotterdam i obratiti se Turcima koji žive u toj zemlji. Na zabranu je reagirao turski predsjednik Tayyip Erdogan iz Istanbula poručivši da "oni ne znaju ni što je politika, niti što je međunarodna diplomacija" te je nizozemske vlasti nazvao "ostacima nacista i fašistima".

Image
AVIONU SA ŠEFOM TURSKE DIPLOMACIJE ZABRANILI SLIJETANJE: /

Erdogan izgubio živce: 'To su ostaci nacista, to su fašisti'

shimmer fallback
shimmer fallback

'Zločini protiv čovječnosti'

Njemačka, Nizozemska, Austrija te Švicarska odbijaju na svome tlu dopustiti turskim ministrima kampanju za referendum na kojem bi se turski birači trebali izjasniti prihvaćaju li ustavne promjene koje bi dale goleme ovlasti predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Zbot toga je službena Ankara te države optužila da provode "zločine protiv čovječnosti".

Francuska nije zabranila takav nastup te je u subotu navečer ministar Cavusoglu doputovao u Metz gdje će u nedjelju održati skup.

Njemački ustavni sud presudio je da se turski vladini dužnosnici ne mogu pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa.

Švicarske federalne vlasti su u četvrtak odbacile zahtjev kantona Zuericha da zabrani posjet turskog ministra vanjskih poslova Bernu u nedjelju naglasivši da ne postoji sigurnosna prijetnja koja bi opravdala ograničenja slobode izražavanja.

Play ponuda
Play ponuda