'NE IZJEDNAČAVAMO' / Bošnjačke udruge odgovorile Grliću Radmanu: 'To su utvrđene činjenice, taj isti sud je oslobodio Antu Gotovinu'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Iz bošnjačkih udruga ističu kako je isti taj sud zbog ratnih zločina osudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića, te Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i mnoge druge za počinjeni genocida u Srebrenici

27.5.2024.
11:44
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Bošnjačke udruge koje su objavile knjigu s glavnom tezom da su i Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH tijekom posljednjeg rata u toj zemlji u ponedjeljak su odbacile kritike koje im je zbog tih optužbi uputio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te su najavile promociju publikacije i u Hrvatskoj.

Komentirajući objavljivanje knjige pod naslovom "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini", koja je prošlog tjedna predstavljena u Sarajevu, ministar Grlić Radman je u nedjelju tijekom posjeta hercegovačkom mjestu Stolac kazao kako je nedopustivo izjednačavati ulogu Hrvatske i Srbije u proteklom ratu u BiH istaknuvši kako bez doprinosa i pomoći Hrvatske, ali i bosanskohercegovačkih Hrvata, ne bi bilo ni današnje države BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TREBATE ŠUTJETI' /

Dodik ljutit na Grlića Radmana: 'Hrvatska je bila agresor u BiH, Srbija nije'

Image
'TREBATE ŠUTJETI' /

Dodik ljutit na Grlića Radmana: 'Hrvatska je bila agresor u BiH, Srbija nije'

'Neobično nam je...'

Onima koji zastupaju takve teze poručio je kako promiču narativ koji iskrivljuje povijesne činjenice, a istaknuo je kako je Hrvatska bila među državama koje su se aktivno zalagale da Opća skupština UN donese rezoluciju kojom je podsjetila na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.

"Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja rezolucije (o Srebrenici). Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH", kazao je uz ostalo Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge uputile pismo

Iz udruga "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" te "Udruženje žrtava i svjedoka genocida" na to su šefu hrvatske diplomacije uputili pismo u kojemu su naveli kako su oni knjigu temeljili na sadržaju presuda što ih donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), "istog onog koji je oslobodio krivnje generala Antu Gotovinu".

"Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice", naveli su u pismu adresiranom na ministra Grlića Radmana, očevidno aludirajući na presudu u slučaju Jadranka Prlića i više dužnosnika Herceg-Bosne u kojoj je ICTY iznio tezu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz bošnjačkih udruga ističu kako je isti taj sud zbog ratnih zločina osudio Veselina Šljivančanina, Milana Martića, te Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i mnoge druge za počinjeni genocida u Srebrenici, a na temelju tih presuda je i donesena rezolucija Opće skupštine UN čiji je Republika Hrvatska sponzor.

"U prilogu dopisa vam dostavljamo knjigu "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini" i molimo vas da, ukoliko nađete bilo što što nisu sudski utvrđena činjenica da nam na to ukažete, ili da nam uputite javno ispriku i javno podržite naslijeđe ICTY odnosno Rezidualnog mehanizma (MICT)", naveli su u poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju su naznačili kako će svoju knjigu promovirati i u Hrvatskoj i Srbiji, a na hrvatsku promociju planiraju pozvati ministra Grlića Radmana.

POGLEDAJTE VIDEO: Grlić Radman za RTL Danas: 'Srbija sjedi na dva stolca'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo