POVIJESNI USPJEH / Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidatkinja za EU: 'Poduzeti su važni koraci'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministri za europske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

15.12.2022.
18:20
Armin Durgut/PIXSELL
Play logo

Bosna i Hercegovina dobila je status zemlje kandidatkinje, potvrđeno je u četvrtak na posljednjem sastanaku Europskog vijeća u ovoj godini, javlja Večernji list.

Ministri za europske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te se čekala odluka Europskog vijeća koja je stigla četvrtak predvečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzeti važni koraci

Ministri su u utorak objavili zaljučak o BiH i njihovoj preporuci da dobije status zemlje kandidatkinje. "Slijedom zaključaka Europskog vijeća od 23. i 24. lipnja 2022., te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. listopada 2022. Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje, što treba potvrditi Europsko vijeće", kaže se u zaključcima koje je usvojilo Vijeće za opće poslove koje čini ministri za europske poslove država članica.

Dodaje se da to "podrazumijeva da su poduzeti koraci iz preporuka Komisije u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobivanje statusa zemlje kandidatkinje tek je prvi korak prema članstvu u Europskoj uniji. Albanija, Crna Gora, Srbija, Ukrajina, Turska, Moldavija su zemlje koje imaju taj status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo hrvatskog i grčkog premijera

Ranije je hrvatski premijer Andrej Plenković zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istaknuli snažnu potporu za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Play logo

“Bosna i Hercegovina nama je bitna, susjedna i prijateljska zemlja, koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju te na ovaj način želimo poslati snažan signal za brzo formiranje vlasti u toj zemlji na svim razinama, za daljnje reforme, ograničene izmjene ustava i izbornog zakonodavstva”, stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo