SPREMNI ZA PROTUNAPAD

‘BOMBA ZAMRAČENJA’, ORUŽJE IZ SF FILMOVA: Ako izbije nuklearni rat, Južna Koreja ima odgovor za Kima

Južna Koreja tvrdi da je pronašla način kako proizvesti grafitnu bombu koja bi u slučaju izbijanja rata, onog nuklearnog, mogla paralizirati sjevernokorejski sustav opskrbe električnom energijom.

‘Sve tehnologije potrebne za izradu grafitne bombe, čiju izradu nadzire južnokorejska obrambena agencija, su osigurane. Nalazimo se u fazi u kojoj sasvim sigurno možemo izraditi ovakvu bombu u bilo kojem trenutku’, rekao je vojni izvor za južnokorejsku agenciju Yonhap.

SJEVERNOKOREJSKI HAKERI UKRALI HRPU VOJNIH DOKUMENATA SAD-a I J.KOREJE: U njima je bio i plan za atentat na Kim Jong-una

‘Bomba zamračenja’, odnosno grafitna bomba nije ubojito oružje već je njezin cilj onesposobljavanje neprijateljevog električnog sustava.

Drugačija je po tome što nakon detonacije u zrak oslobađa oblak kemijski tretiranih niti sastavljenih od karbon grafita. Kada se oni prošire iznad mete počninju uzrokovati kratke spojeve u električnim instalacijama te općenito na čitavoj električnoj mreži, što može dovesti do prekida opskrbe elektirčnom energijom na tom području.

Ima mane

Bomba, međutim, ne djeluje na izolirane kabele za napajanje, a također se može od nje obraniti jednostavnim zatvaranjem rešetki sve dok se oblak ugljika ne rasprši, odnosno dok se ne slegne.

RUSKI DUŽNOSNIK NAKON POSJETA PYONGYANGU: ‘Testirat će projektil, vjeruju da može pogoditi SAD’

TKO JE KIM YO JONG: Misteriozna sestra sjevernokorejskog diktatora dosad se skrivala u sjeni, a sad ima moćnu poziciju

Južnokorejska agencija za razvoj obrane ovo je oružje razvila kao jedan od segmenata programa preventivnog udara od strane Sjeverne Koreje.

Grafitnu bumbu s kojom Južna Koreja prijeti Sjevernoj koristili su Amerikanci još u Prvom zaljevskom ratu 1990-1991 godine te tijekom bombardiranja Srbije 1999. godine u sklopu NATO operacija.

Grafitne bombe spadaju u takozvane ‘mekane bombe’, odnosno nisu ubojite za one koji žive na području na kojem oslobode svoj oblak. Južna Koreja je grafitne bombe počela proizvoditi prije tri godine iako je ovaj program trebao početi 2020. godine. Zbog neprestanih prijetnji Sjeverne Koreje s ovim se programom moralo krenuti ranije, piše RT. 

Povratak na Net.hr