OGLAS

NIJE USPIO / Berlinci na referendumu odlučili: Ne želimo ambiciozniju klimatsku politiku

Image
Foto: shutterstock

Aktivisti za klimu koji su inicirali glasovanje rekli su da je vladin cilj predaleko u budućnosti da bi se spriječilo da globalno zatopljenje prijeđe 1,5 stupnjeva Celzija. 'U ovom trenutku klimatska politika jednostavno nije dovoljna da osigura budućnost vrijednu življenja u našem gradu', rekla je Jessamine Davis

26.3.2023.
23:12
shutterstock
VOYO logo

Referendum na kojemu su stanovnici Berlina u nedjelju odlučivali o tome treba li njihov grad postati klimatski neutralan do 2030. nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.

Ta bi mjera natjerala novu konzervativnu lokalnu vladu na velika ulaganja u obnovljivu energiju, učinkovitost zgrada i javni prijevoz. Da je referendum prošao, Berlin bi bio jedan od rijetkih velikih europskih gradova s pravno obvezujućim ciljem da za sedam godina postane ugljično neutralan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat "pokazuje da većina Berlinaca također vidi da se zahtjevi referenduma ne bi mogli provesti - čak ni da su pretočeni u zakon", rekla je Giffey.

Europska unija je prošle godine pokrenula program za pomoć 100 gradova unutar i izvan bloka da postanu klimatski neutralni do 2030., ali program i financijska potpora koju nudi nisu pravno obvezujući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RELACIJA POSAO - KUĆA /

Je li Njemačka za Hrvate i dalje obećana zemlja? 'Imala sam dobrog poslodavca i solidnu plaću, ali ne i život'

Image
RELACIJA POSAO - KUĆA /

Je li Njemačka za Hrvate i dalje obećana zemlja? 'Imala sam dobrog poslodavca i solidnu plaću, ali ne i život'

Referendum je bio test žele li Nijemci, ili barem građani Berlina, da njemačka klimatska politika, koja sada ima za cilj da najveće europsko gospodarstvo postane ugljično neutralno do 2045., bude ambicioznija. Aktivisti za klimu koji su inicirali glasovanje rekli su da je vladin cilj predaleko u budućnosti da bi se spriječilo da globalno zatopljenje prijeđe 1,5 stupnjeva Celzija.

"U ovom trenutku klimatska politika jednostavno nije dovoljna da osigura budućnost vrijednu življenja u našem gradu", rekla je Jessamine Davis, glasnogovornica Climate New Start Berlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prethodnih referenduma u Berlinu - uključujući onaj koji je pozivao na izvlaštenje velikih zemljoposjednika ili onaj o tome da bivša zračna luka Tempelhof ostane bez izgradnje - nedjeljni referendum o klimi bio bi pravno obvezujući za vladu u Berlinu.

Referendum je uslijedio dok njemačka konzervativna stranka CDU pregovara o mogućoj koaliciji sa socijaldemokratima u gradu nakon jasne pobjede na ponovljenim izborima, čime su Zeleni borci za zaštitu okoliša gurnuti u opoziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz većinu pozitivnih glasova, inicijativi je bilo potrebno najmanje 608.000 glasova "za" kako bi rezultati bili obvezujući. Ali do 20.40 sati bilo je nešto manje od 441.000 glasova za.

Kao grad od četiri milijuna, s malo obnovljivih izvora energije u blizini ili geotermalnog grijanja, Berlinu nedostaje ono što je potrebno da bi taj cilj bio ostvariv, rekao je Bernd Hirschl iz berlinskog Instituta za istraživanje ekološke ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, referendum je bio način da se oživi rasprava o klimatskoj politici i promjenama koje ljudi moraju prihvatiti kako bi postigli klimatsku neutralnost bez obzira na rokove, rekao je Hirschl za Reuters.

"Jer nije riječ o 2030. godini. Radi se o pitanju želimo li političarima poslati signal ili ne", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo