Play ponuda

BAŠ MU I NE IDE SVE PO PLANU: / Trump htio ispasti velika faca, ali dvije Koreje su mu pomrsile planove

Foto: AFP

Prvo je naprasno otkazao dugoočekivani sastanak sa sjevernokorejskim vođom, no sada, nakon što su se čelnici dviju Koreja iznenada sastali, i američki predsjednik mijenja ploču.

28.5.2018.
7:53
AFP
Play ponuda

Američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali su se u nedjelju u selu na granici između Sjeverne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog summita koji po riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa donosi "sjajan potencijal" za Sjevernu Koreju.

"Uistinu vjerujem da Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i financijska nacija", napisao je Trump na Twitteru.

"Kim Jong Un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!", poručio je američki predsjednik, potvrđujući da je američki tim "stigao u Sjevernu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kimom.

Što se promijenilo?

Trumpove su optimistične riječi bile u grubom kontrastu s onima izrečenima prije samo tri dana, kada je Trump otkazao planirani summit zbog "otvorenog neprijateljstva" Pjongjanga. Čini se da su u međuvremenu diplomati imali pune ruke posla i da su - dobrim dijelom pod dirigentskom palicom Južne Koreje - uspjeli popraviti stvari i ponovo pokrenuti pripreme za sastanak.

Sjevernokorejski lider i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in neočekivano su se u subotu sastali u selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje kako bi pokušali spasiti summit zakazan 12. lipnja u Singapuru.

Glasnogovornica američkog ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert objavila je pak, najavljujući razgovore koji su na nižim razinama održani u nedjelju: "I dalje se pripremamo za sastanak predsjednika (Trumpa) i sjevernokorejskog lidera Kima Jonga Una".

Play ponuda

Washington Post izvijestio je da je američko izaslanstvo na sastanku u Panmunjomu predvodio Sung Kim, bivši američki veleposlanik u Južnoj Koreji i nekadašnji pregovarač koji je s Pjongjangom razgovarao o nuklearnim pitanjima. Američka se strana također sastala sa zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choeom Sun Huijem.

Naprasno prekinut napredak u odnosima

Sjedinjene Države trenutno nemaju veleposlanika u Južnoj Koreji a spremaju se uhvatiti u koštac s jednim od najosjetljivijih diplomatskih izazova u više godina.

Trenutno je teško reći kako će Trump i Kim premostiti naizgled ogromne razlike u očekivanjima koja je potaknuo povijesni sastanak. Analitičari su u nedjelju bili uvjereni da će on zaista biti održan.

Vidni napredak u razgovorima koji su često prekidani i potom nastavljani nadovezao se na nekoliko napetih i burnih dana rizičnih diplomatskih poteza.

Play ponuda

Tako je američki predsjednik 24 sata nakon otkazivanja sastanka naglo okrenuo ploču, izjavivši da bi on ipak mogao biti održan s obzirom na produktivne razgovore sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

"Stvari se baš lijepo razvijaju", kazao je američki predsjednik u nedjelju u Bijeloj kući. "I dalje važi dogovor da se sastanemo 12. lipnja u Singapuru. U tome se ništa nije promijenilo."

Odluka o otkazivanju

Trumpova naprasna odluka o odustajanju od povijesnog sastanka bila je zatekla Južnu Koreju i njezina predsjednika koji su posredovali u nevjerojatnom detantu između Washingtona i Pyongyanga kako bi se izbjegao strašan sukob.

Trump je pak paralelno odluci o odustajanju od sastanka uputio pismo sjevernokorejskom čelniku u kojem su oštre riječi stajale bok uz bok s gotovo preklinjućom molbom da se obnove pripreme za sastanak. Neki su se kritičari narugali tonu pisma ali on je možda ipak polučio željeni učinak.

Play ponuda

James Clapper, direktor američke obavlještajne službe za mandata predsjednika Baracka Obame, izjavio je za CNN: "Podupirem pismo koje je poslao predsjednik Trump... Na neki je način Kim Jong Un možda u našem jako nekonvencionalnom predsjedniku dobio nekog sebi ravnog".

Summita je vjerojatno ipak biti

Victor Cha, glavni savjetnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha za Sjevernu Koreju a u kratkom periodu očekivalo se i da će biti Trumpov izabranik za veleposlanika u Južnoj Koreji, izjavio je u nedjelju da je sada siguran da će summit biti održan.

"Summit će se održati" unatoč neuobičajeno ubrzanom tempu diplomacije i nizu zaokreta, drži Cha.

I Moonov i Trumpov kabinet silno žele taj sastanak, kazao je on, "i Kim kaže da ga želi, što znači da će on biti održan". zaključuje.

Play ponuda

Još uvijek postoji veliki jaz između onoga što dvije strane njime žele postići.

Tako Washington želi da se Sjeverna Koreja u kratkom roku odrekne kompletnog arsenala nuklearnog oružja, što bi trebalo moći i provjeriti.

Pyongyang pak ima drugačije viđenje denuklearizacije, strahujući i dalje da će zemlja i njezin čelnik - odreknu li se tog instrumenta odvraćanja prijetnji - biti ranjivi, posebno ako Sjedinjene Države zadrže u Južnoj Koreji jak vojni kontingent.