Parcela od milijun eura 'pala' na 15.000 eura

Dok su investitori u Srbiji 2002. i 2003. godine bili spremni platiti i milijun eura za građevinsko zemljište pored autoceste, danas je situacija sasvim drugačija. Za isto zemljište 2012. godine može se utržiti tek do 15.000 eura.

Zemljišta u Srbiji koja se nalaze uz autocestu i u takozvanom putnom pojasu mogla bi se koristiti za razvijanje ugostiteljstva, izgradnju benzinskih stanica, servisa… No, interesa za njih nema, piše B92.

Kriza je učinila svoje, a potražnja za građevinskim zemljištem je drastično smanjena. Prije deset godina takvi placevi, na kojima bi se gradili uslužni objekti, plaćali su se od 100 do 150 eura po kvadratu, pa su neki dosezali cijenu i do milijun eura, ovisno od veličine.

Oni koji nisu prodali takva zemljišta danas ne mogu ni približno računati na nekadašnju cijenu, već ih jedino mogu ponuditi kao poljoprivredno zemljište, i to po 1 do 1,5 eura po kvadratu. Tako se za parcelu od jednog hektra može dobiti od 10.000 eura do 15.000 eura – i to ovisno o kvaliteti zemlje: ona u Bačkoj i Srijemu je skuplja, a u Banatu jeftinija.

Povratak na Net.hr