bez rizika u Europu / 10.000 izbjeglica moći će u 2018. humanitarnim koridorima iz Libije do Italije

Image
Foto: AP

Italija je već prihvaćala legalne humanitarne koridore, ali ne vladine već u organizaciji katoličke zajednice Sant'Egidio. Na taj su način 1000 sirijskih izbjeglica omogućili dolazak u Italiju

24.12.2017.
14:18
AP
VOYO logo

Do 10.000 osoba blokiranih u izbjegličkim logorima u Libiji moći će u 2018. godini koristiti humanitarne koridore kojima će sigurno stići do Europe sa statusom izbjeglice, ocijenila je u nedjelju talijanska vlada.

"Godine 2018. do 10.000 izbjeglica moći će doći bez rizika u Europu humanitarnim koridorima", najavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti u intervjuu objavljenom u nedjelju u dnevniku La Repubblica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je talijanski vojni transportni zrakoplov C-130 prevezao 162 izbjeglice, što je bilo prvi put  da je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Libiji evakuiralo migrante izravno u Europu.

Skupinu je odabrao UNHCR koji ih je otpočetka smatralo "izbjeglicama", a ne podnositeljima zahtjeva za azilom. U tom svojstvu oni već po dolasku postaju korisnici ekonomske pomoći i imaju pravo na postupak integracije (tečaj jezika, osposobljavanje, školovanje djece).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minniti je zadovoljan što sporazum između Rima i Tripolija omogućuje UNHCR-u da na licu mjesta odabere one koji imaju pravo na međunarodnu pomoć.

"Međunarodne organizacije već su u stanju posjetiti prihvatne centre i ondje poboljšati životne uvjete koji su još neprihvatljivi", dodao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je ostvarila te "zakonite postupke", Italija je morala poduzeti "vjerodostojne" oštre mjere u suradnji s libijskom obalnom stražom radi bolje kontrole "ilegalnih" priljeva migranata s morske strane, ocijenio je Minniti.

Italija je već prihvaćala legalne humanitarne koridore, ali ne vladine već u organizaciji katoličke zajednice Sant'Egidio. Na taj su način 1000 sirijskih izbjeglica omogućili dolazak u Italiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNHCR procjenjuje da je oko 18.000 ljudi  u prihvatnim centrima koje kontrolira vlada u Tripoliju i iduće godine planira evakuirati njih 10.000.

Talijanska Katolička crkva će brojne od njih udomiti u prihvatilištima diljem zemlje, objavio je Caritas, dok migranti iz Eritreje, Etiopije, Somalije i Jemena čekaju dobivanje azila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo