Super soja

Soja (glycina hispida, glycina maxima) potječe iz istočne Azije točnije iz Kine, gdje se smatra nastarijom poljoprivrednom kulturom

18.6.2000.
23:44
VOYO logo

Uz rižu, pšenicu, ječam i proso soja je zaslužna za opstanak i razvoj kineske civilizacije. Prvi nađeni zapisi što govore o soji potječu iz 2838. godine prije Krista. Tadašni vladar Shang-Nung objavio je knjigu u kojoj je opisao sve biljke Kine.

Prema svom kemijskom sastavu zrno soje je izuzetno dobar izvor bjelančevina i ulja, zbog čega se korisit i kao uljarica i kao nadomjestak bjelančevinama životinjskog podrijetla uz kikiriki, sezam, suncokret, gljve i alge. U usporedbi sa žitaricama, sojino zrno je izuzetno dobar izvor vitamina B-kompleksa, ali tijekom tehnološkog procesa i termičke obrade izgubi se 50-70% svih vitamina pa je u prehrani potrebno voditi računa o kombiniranju sojinog obroka s namirnicama koje su bogate vitaminima B kompleksa i vitaminom C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo