Play ponuda

STRAVIČNA PROŠLOST POZNATOG PEDIJATRA: / Prisilno sterilizirao žene, a djecu slao nacistima na jeziva smaknuća

Image

Austrijski pedijatar Hans Asperger po kojemu je nazvan sindrom Asperger, vrsta autizma, "aktivno je surađivao" u nacističkom programu eutanazije, po novom istraživanju objavljenom u četvrtak.

19.4.2018.
11:56
Play ponuda

"Asperger se prilagodio nacističkom režimu i nagrađen je perspektivom u karijeri za svoj iskaz lojalnosti", piše u tom istraživanju Herwig Czech, povjesničar medicine na Medicinskom sveučilištu u Beču.

Asperger (1906-1980.) "je javno opravdavao politiku rasne higijene, uključujući prisilnu sterilizaciju, te aktivno surađivao u nekoliko navrata u nacističkom programu eutanazije djece", nastavio je on.

Asperger je pristupio u nekoliko organizacija povezanih s nacistima, ali ne i u samu nacističku stranku, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Molecular Autism.

Neistraženi dokumenti

Za to istraživanje, Herwig Czech objašnjava da je konzultirao brojne publikacije među kojima i dosad neistražene dokumente iz arhiva, uključujući osobne dosjee liječnika i studije slučajeva njegovih pacijenata.

Citira nacistički dokument iz 1940. po kojem se Asperger "slagao s nacionalsocijalističkim idejama oko rasnih pitanja i zakona o sterilizaciji".

Asperger je na predavanjima javno govorio kako je sklon temeljnim načelima nacističke medicine. Nakon nacističkog pripojenja Austrije u ožujku 1938., počeo je potpisivati dijagnostička izvješća s "Heil Hitler".

Prema istraživanju, on je preporučio premještaj dviju djevojčica od dvije i pet godina u poznati centar Am Spiegelgrund, smješten unutar psihijatrijske bolnice Steinhof u Beču.

Potrovano 800 'rasno nečiste' djece

U tom je centru gotovo 800 djece bez "rasne čistoće" i "nasljednog interesa" potrovano. Dvije djevojčice koje su bile među žrtvama službeno su preminule od upale pluća.

Asperger je bio i dio povjerenstva zaduženog da odluči o sudbini približno 200 bolesnika u odjelu za djecu jedne druge bolnice, među kojima je umrlo njih 35 za koje se smatralo da nisu sposobni za obrazovanje.

Sindrom Asperger oblik je autizma koji obuhvaća poremećaje u društvenoj interakciji ili komunikaciji. Asperger ga je prvotno opisao kao "autističnu psihopatiju", ali nakon njegove smrti 1980. nazvan je po njemu.

Play ponuda
Play ponuda