STIPENDIRAMO IH, PA GUBIMO: / Nijemci i Amerikanci nam otimaju najbolje maturante

27.7.2015.
6:58
Borna Filic/PIXSELL

U potrazi za radnom snagom dobna crta spušta se sve niže. Posrednici koje su angažirale inozemne tvrtke izravno u školama pokušavaju doznati imaju li završenih maturanata određene struke, po mogućnosti onih najboljih i najkvalitetnijih, koje bi onda nakon prijave na burzu odmah mogli “povući” na rad u inozemstvo.

Stranci traže najbolje

"Dosad nešto takvo nije bilo uobičajeno. Najprije nas je iza Nove godine posjetio čovjek raspitujući se imamo li zavarivače koji bi se htjeli zaposliti u inozemstvu, a onda je prošli tjedan došao agent jedne njemačke tvrtke kojoj su potrebni tokari. Nije tu bilo ništa sumnjivo, raspitivali su se ovdje, kažu, jer na burzi rada ne mogu dobiti podatke o kvaliteti te djece. Očito, traže one najbolje, i to ne bilo koje struke, nego baš ciljano", kaže Nenad Pavlinić za Slobodnu Dalmaciju, ravnatelj zagrebačke Industrijsko-strojarske škole. Naravno, dodaje, nikakve osobne podatke o učenicima u školi nisu davali, “niti se želimo upuštati u to”, kaže ravnatelj, škola tek može govoriti o kvaliteti svojih programa.

Jagma za našom radnom snagom i mamci za odlazak u inozemstvo, možda korisni za nekoga tko ne može naći posao, ipak imaju i svoju paradoksalnu stranu. To, primjerice, pokazuje ovaj zagrebački slučaj: naime, upravo zanimanje tokar deficitarno je i u nas te Grad Zagreb za njega osigurava stipendije u sve tri godine školovanja od 900 do 1500 kuna mjesečno. Računica pokazuje da u te tri godine učenik samo od stipendije može “zaraditi” i do pet tisuća eura, a budući da su one bezuvjetne, nakon toga nitko ga ne priječi da ode raditi u stranu zemlju. U razgovorima s brojnim ravnateljima srednjih škola u Zagrebu i Splitu novinari Slobodne doznaju da ovakvi izravni dolasci u škole nisu još postali uobičajena praksa, osobito u Splitu, ali da ponude za odlazak na rad u inozemstvo na različite načine pljušte još dok su naši učenici u školskim klupama, nije ništa neobično zadnjih godina.

Zovu i Amerikanci

"Začudili biste se, ali zvali su čak i Amerikanci. Njihovi hotelski lanci nude praksu od tri mjeseca za naše učenike, ali zovu i iz drugih zemalja. Obično ti koji traže nisu sporazumni da naši profesori idu s djecom kao pedagoška pratnja, pa ih ondje ne upućujemo. No, surađivali smo, na primjer, u sklopu europskih projekata, s Velikom Britanijom i redovito su postojale ponude da se naši učenici ondje zaposle", iznosi svoja iskustva Marija Rašan-Križanac, ravnateljica zagrebačke Hotelijersko-turističke škole koja obrazuje hotelijersko-turističke tehničare. I ta je škola jedna od popularnijih, a ove godine se za jedno mjesto kandidiralo čak deset učenika.

Jedno od “najiseljivijih” zanimanja – medicinske sestre – također ne oskudijeva ponudama još dok obavljaju stručnu praksu u zemljama poput Njemačke ili Portugala, zahtjevi stižu i iz Italije, a u tim školama već su zadnjih godina navikli na pozive različitih agencija i posrednika u zapošljavanju. Zato se ravnateljica zagrebačke Škole za medicinske sestre u Vinogradskoj Štefa Sudar s pravom ljuti.

Platimo im školovanje, a onda ih damo drugima

"Hrvatska ne podržava strukovno obrazovanje, nego ga podcjenjuje i unazađuje. Vjerujte, našim medicinskim sestrama nije presudna plaća. Ostale bi ovdje da dobiju posao i plaću, ali upravo je to problem. Nema zapošljavanja, a mnoge sredine, osobito one izvan Zagreba, vape za medicinskim sestrama", detektira hrvatski paradoks ravnateljica Sudar.

Ravnatelj V. gimnazije Petar Mladinić ne krije nezadovoljstvo.

"Javljaju nam se agencije koje zastupaju strana sveučilišta tvrdeći da učenicima mogu osigurati stipendije za određene studije. Nije moj posao da ih opslužujem i to ne dopuštamo. Mogu se reklamirati kad su Dani sveučilišta. Svojedobno sam premijeru i ministrima predlagao da za najbolje učenike, koje nam odvuku američka i inozemna sveučilišta, Hrvatska osigura stipendije za studij vani, uz uvjet da se vrate u Hrvatsku. Nije bilo sluha. Narod i država ovdje 12 godina odvajaju za njihovo školovanje u osnovnoj i srednjoj školi, a onda ih date drugima."

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali