Najnoviji rezultati analize hrane samo u zagrebačkom Zavodu za
javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar su šokantni.
Naime, prilikom testiranja na prisutnost opasnih bakterija na 240
uzoraka hrane, zdravstveno neispravnim se pokazalo čak 10
posto!
"To je mnogo. Da je osoba koja boluje od bolesti jetre, kroničnih
bolesti ili je alergična to konzumirala, to bi se loše odrazilo
na njeno zdravlje" potvrdila nam je dr. Adela
Krivohvalek, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i
zdravstvenu ekologiju za Jutarnji list.
Mjesec dana prije, u siječnju, od 118 uzoraka 'palo' je njih
pet.
Da situacija sa zdravstvenom ispravnošću hrane na našim policama
sve više zabrinjava, dokazuje i podatak da je u veljači prošle
godine samo dva posto hrane bilo neispravno i povučeno s polica,
a u siječnju četiri posto.
Dakle, ove veljače je u odnosu na prošlogodišnju 2,5 puta na
hrvatskom tržištu povećan broj potencijalno opasne hrane.
U Zavodu nisu htjeli komentirati je li tome uzrok ulazak Hrvatske
u EU i vezano s time drastično povećanje uvoza. Cijele 2013.
godine analizirano je 6.920 uzoraka, od čega je 359, odnosno pet
posto bilo neispravno, što je neki prosjek.
Sve paranoičniju atmosferu uzrokovanu sukobom između želje
proizvođača i trgovaca za profitom i obaveze očuvanja zdravlja
građana, uspio je pomiriti Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija
Štampar novim projektm koji bi uskoro trebao zaživjeti.
Riječ je o novom 'žigu', odnosno certifikatu Oznaka
kontrolirane kvalitete, što bi trebala biti jedinstvena,
neovisna, sveobuhvatna i prva kontrola kvalitete prehrambenih
proizvoda i predmeta opće uporabe takve vrste u Hrvatskoj.