Jedan po jedan sve do 70. Toliko će kulenova iz pogona
Ivana Kadića u prvoj turi dobiti oznaku izvorno
slavonsko.
Od rujna prošle godine kada je ministarstvo poljoprivrede nakon
12 godina traženja službeno zaštitilo kulen oznakom zemljopisnog
podrijetla, 12 proizvođača prijavilo se za izdavanje certifikata,
što je trećina slavonskih proizvođača.
Nadzor je počeo, a kontrolira se sve od sirovine do gotovog
proizvoda. Ipak, pravila su stroga.
"Da je svinja stara najmanje godinu dana. I još da se pozna
njegovo podrijetlo unazad dvije generacije. Znači da je oprašeno
na domaćinstvu, da je othranjeno i u klaonici zaklano i ovdje
prerađeno", kaže proizvođač kulena iz Gundinaca, Ivan
Kadić.
Tek tada meso ide u obradu. A i tu su propisi jasni - stroj za
mljevenje mora imati promjer od šest do osam milimetara. U smjesu
ide samo domaća paprika, češnjak i kuhinjska sol. Nakon što se
napuni, veže se špagom.
"Po završetku perioda zrenja proizvođač je dužan dati kulen na
analizu te ukoliko analiza odgovara, pristupit će se izdavanju
certifikata", kaže Dragana Milosavljević,
kontrolorka oznake zemljopisnog podrijetla.
A do ljeta Ivan možda dobije i onaj s potvrdom Europske
unije.
Udruga koja je pokrenula projekt zaštite slavonskoga kulena, svu
dokumentaciju predala je Ministarstvu poljoprivrede. Zakonski rok
je prvi srpnja.
"Uzdam se i da ćemo tad već imati gotove kulenove iz
proizvodnje koji će moći nositi oznaku europske zaštite. Da se
možemo hvaliti ovo ljeto da imamo kulen zaštićen na europskoj
razini", kaže tajnik Udruge Slavonski domaći kulen - kulin,
Andrija Matić.
Desetak baranjskih proizvođača ove autohtone delicije, već se
hvali po Europi sa zaštitom geografskog podrijetla.
Od polja pa do stola - sto posto domaće. Izvorna slavonska
delicija bit će prepoznata i na stolovima europskih gastronoma.
U Istri bez terana, a vrlo vjerojatno i istarskog pršuta - a kako je na drugom kraju Hrvatske u Slavoniji? Slavonski kulen traži svoje mjesto na europskom tržištu, a istražili smo kako napreduje rješavanje papirologije.