Da biste sačuvali vitamine i minerale koji se nalazu u svježem povrću, povrće perite brzo (nemojte namakati), osušite ga i spremite u za to određeni odjeljak u hladnjaku. Kad je to god moguće upotrijebite povrće neoguljeno - korjenasto povrće je bolje oprati četkom nego strugati. Odrezane površine nakapajte limunovim sokom da ne tamne. Od ljuski i odrezanih dijelova, kao što je vrh mrkve, mogu se napraviti začini.
Povrće kuhajte u posudama od nerđajućeg čelika. Kuhanjem se mnogi vitamini unište. Da biste gubitak sveli na minimum kuhajte povrće na pari, a ne u vodi ili, što je još bolje, koristite mikrovalnu pećnicu. Tako se povrće brzo kuha uz vrlo malo vode, pa zadržava boju i hranjive vrijednosti. Manje kuhano povrće ukusnije je od prekuhanog. Vodu u kojoj se kuhalo povrće upotrijebite za temeljac.