Sačuvajte vitamine i minerale u povrću

Za vruće dane, lagano povrće kojem ste sačuvali hranljive tvari

17.10.2002.
23:40
VOYO logo


Da biste sačuvali vitamine i minerale koji se nalazu u svježem povrću, povrće perite brzo (nemojte namakati), osušite ga i spremite u za to određeni odjeljak u hladnjaku. Kad je to god moguće upotrijebite povrće neoguljeno - korjenasto povrće je bolje oprati četkom nego strugati. Odrezane površine nakapajte limunovim sokom da ne tamne. Od ljuski i odrezanih dijelova, kao što je vrh mrkve, mogu se napraviti začini.

Povrće kuhajte u posudama od nerđajućeg čelika. Kuhanjem se mnogi vitamini unište. Da biste gubitak sveli na minimum kuhajte povrće na pari, a ne u vodi ili, što je još bolje, koristite mikrovalnu pećnicu. Tako se povrće brzo kuha uz vrlo malo vode, pa zadržava boju i hranjive vrijednosti. Manje kuhano povrće ukusnije je od prekuhanog. Vodu u kojoj se kuhalo povrće upotrijebite za temeljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo