Ručak za samo 15 minuta

U pedesetima su domaćice znale utrošiti prosječno dva sata samo na kuhanje ručka, u sedamdesetima još je uvijek trebao jedan sat, ali danas je i dvadeset minuta postalo dvadeset minuta previše

20.10.2000.
14:51
VOYO logo

- Ljudi su toliko zaposleni da nemaju kada ni jesti. I dalje imamo 24 sata, ali danas se radi duže, zaposlena su oba roditelja, djeca imaju milijun aktivnosti... i da žele nemaju vremena za duge pripreme ? kaže Patricia Mack, autorica knjige "Kuhar za 15 minuta".

Međutim, koliko god bili zaposleni ljudi i dalje žude za obiteljskim ručkovima i okusom domaće hrane. Ali tko ima vremena sjediti na verandi i razvrstavati grašak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato gospođa Mack preporuča nekoliko trikova:

Povrće:
Koristite već izrezano i pripremljeno povrće. Svježe koristite samo za salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjestenina:
Za tjesteninu iz hladnjaka dovoljno je umjesto uobičajenih deset, dvije do pet minuta kuhanja.

Meso:
Koristite tanko narezane komade koji se mogu brzo spržiti u tavi. Uklonite li kosti, piletina će se brže ispeći i skuhati.

No, brzi ručak i nije tako brz ako poslije imate tonu suđa za pranje. Lonce koristite za dvostruku svrhu, primjerice, dok kuhate tjesteninu pred kraj ubacite grašak koji će se kuhati u istoj vodi. Kad izbacite tjesteninu, u istom loncu zagrijte umak.

Za bržu pripremu najpogodnije su tehnike prženja i grilanja, ova zadnja posebno zbog izostanka čišćenja kuhinje.
Unaprijed planirajte pa nećete trošiti vrijeme u trgovini, čak ako je i iza ugla. Dok obavite kupnju, već ste mogli skuhati jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravite pećnicu. Za pečenu piletinu nije potrebno toliko obrade, a dok je u pećnici možete koristiti vrijeme za razgovor s obitelji ili za pripremu priloga.
Što god možete, učinite ranije. Primjerice, desert se može pripremiti večer ranije - naravno, ako imate vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo