NESRAZMJER PLAĆA / Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

U Zagrebu danas nema štrajka Čistoće jer su radnici izborili povišice od 5 posto, dodatke na plaću, povećanje godišnjih nagrada. Izborili su i 1000 kuna za Svetog NIkolu i 500 kuna veće božićnice i regres. I ne planiramo se sada kao mnogi drugi iščuđavati tome kako su puno dobili. Ali, planiramo se čuditi disbalansu u hrvatskim plaćama. I tome tko uopće u Hrvatskoj može preživjeti. Jer, medicinske sestre zarađuju manje nego radnici Čistoće, ali i manje nego studenti koji okreću hamburgere

2.2.2023.
8:30
VOYO logo

Čisti, pere i kuha i to za 500 učenika i 50 profesora. Profesionalni je kuhar s 30-godina radnog staža. Na kraju mjeseca za svoj trud i rad dobit će ni manje ni više nego – 5400 kuna odnosno 720 eura.

"Naporno je jako s tim da je moje radno vrijeme završilo odavno, ali moram još barem sat i pol odraditi da sve očistim i sredim da bi bilo to u higijenskim uvjetima da mogu raditi", govori nam Dragan Leko, kuhar u Osnovnoj školi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekovremeni rad mu, kako to obično biva u Hrvatskoj, nije plaćen. U ovom je poslu zbog ljubavi prema djeci i kuhanju, no od plaće ne može živjeti pa svaki vikend radi dodatne poslove. Konobari, dostavlja, radi na svadbama..

"Moram raditi vikende, jednostavno moram. I onda kad dođem u ponedjeljak tu moram biti tu fit jer tu su djeca. Moram tu biti jako spreman fizički i psihički da to sve izguram. I ako nastavim ovim tempom raditi – pitanje je hoću li izdržati", dodaje Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ništa boljem položaju nije ni preko 40 tisuća medicinskih sestara. Rade težak posao, brinu se o bolesnima i na prvoj su crni zdravstvenog sustava. Sve to za nikakve novce.

"Ako osigurate dobro radno okruženje i dobru plaću, medicinske sestre ostati. Nije u redu da zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika. Mi moramo imati strateška rješenja, strateške planove", kazuje Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nemamo ih, objašnjava nam ekonomski analitičar Damir Novotny. Javni sektor u Hrvatskoj miljama je daleko od modernih tržišnih mehanizama pa su neka zanimanja podcijenjena, a druga precijenjena. Takve su i plaće bez obzira na uvjete, obrazovanje pa čak i potražnju na tržištu rada.

"U Hrvatskoj su ti odnosi poremećeni jer se godinama pa možda i desetljećima su tržište rada i visokoobrazovni sustav bili potpuno odvojeni, nisu jednostavno bili koordinirani", govori Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je 998 EURA. Medicinske sestre za kojima je velika potražnja bez dodataka primaju 750 eura, kuharice i kuhari u školama, za kojima je također velika potražnja - 720 eura, dok djelatnici Čistoće nakon povećanja plaća s dodacima imaju 836 eura.

"Ovaj slučaj s gradskom čistoćom će gotovo sigurno biti paradigmatski, otvorit će Pandorinu kutiju potpuno novog načina i pristupa određivanja cijena rada na tržištu rada", dodaje Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer zašto bi itko htio biti medicinska sestra ili kuhar u školi, ako je u DM-u prosječna plaća 1460 eura, a u McDonald'su početna 930 eura.

Posao pečenja burgera u McDonald'su čini se ipak lakšim od brige o bolesnicima u bolnicama. Plaća je veća pa što svi to ne bi radili. Idemo se i mi prijaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Draganu bi se više isplatilo okretati burgere nego kuhati za 500 učenika. Ali on je posao odabrao zbog ljubavi, šteta što ljubav ne plaća račune.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo