'NISAM IMAO DRUGE OPCIJE' / Mučna ispovijest Nepalca koji je prodao bubreg: 'Kad sam se probudio, sve me jako boljelo'

Kad hrane i posla nema, mladi odlaze, traže bolji život diljem planeta. Prošle godine zemlju je napustilo 700 tisuća Nepalaca. Mnogi od njih skupe aviokarte, možda i za Hrvatsku, platili su vlastitim zdravljem

Borko Brunović

Borko Brunović

Reporter koji prati vanjsku politiku, uživa u reportažama i "bizarnim" pričama

2.4.2024.
22:59
VOYO logo

Okovana Himalajom, na korak do božanskih visina, Nepal je zemlja velikih suprotnosti. Od čudesne prirode zastaje dah, no premalo obradive zemlje i rast stanovništva koktel su za ogromno siromaštvo. A u takvim okolnostima mnogi su spremni na nezamislivo prodaju vlastitih organa.

"Bio sam u velikim dugovima i razmišljao o samoubojstvu. Nisam imao druge opcije. Razgovarao sam s prijateljem i odveo me u Indiju prodati organ", mučna je to ispovijest Sumana iz Nepala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suman je bubreg unovčio za 3 tisuće eura. Živi u tzv. "Dolini bubrega", mjestu na kojem svaka obitelj ima barem jednog člana s organom manje i zloglasnim ožiljkom. Trgovci organima pohode taj siromašni kraj, odvode ljude u "kvazi-klinike" u Indiji gdje im u neljudskim uvjetima vade bubrege. Nekima čak uz obećanje da će im narasti novi.

"Osjećao sam se slabo. Izgubio sam svijest. Kad sam se probudio, sve me jako boljelo. Sad ne mogu raditi", govori Suman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovci su krivotvorili dokumente u Katmanduu, napravili indijske isprave. Moj bubreg je završio kod žene koja se pretvarala da mi je sestra. Mislim da su indijski liječnici znali da sam ga prodao", govori Kanchha iz Nepala.

Image
POKAZALI PRAVO LICE /

Nepalci izmamili osmijehe Zagrepčankama tisućama cvjetova: 'I moj je sin stranac u jednoj zemlji vani'

Image
POKAZALI PRAVO LICE /

Nepalci izmamili osmijehe Zagrepčankama tisućama cvjetova: 'I moj je sin stranac u jednoj zemlji vani'

Ova mučna praksa ne iznenađuje Darka Berljaka, jednog od najboljih hrvatskih poznavatelja Nepala. U posljednja četiri desetljeća u toj zemlji bio je čak 36 puta. Vodio je ekspedicije na Himalaju, ali i vidio nezamislivu bijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam išao prvi puta onda su oni imali manje od 20 milijuna stanovnika, sada imaju 30 milijuna. I tih 20 na onaj način na koji su živjeli, je zemlja mogla izdržati. Znači to je zemlja strmina, ljudi rade te terase na kojima uzgajaju rižu i druge kulture koje mogu tamo rasti, međutim to su ograničeni resursi", objašnjava situaciju u Nepalu Darko Berljak, voditelj alpinističkih ekspedicija na Himalaju.

A kad hrane i posla nema, mladi odlaze, traže bolji život diljem planeta. Prošle godine zemlju je napustilo 700 tisuća Nepalaca. Mnogi od njih skupe aviokarte, možda i za Hrvatsku, platili su vlastitim zdravljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni trebaju neki početni kapital za avionsku kartu i za veliku proviziju isto tim nekim polulegalnim agencijama da im nađu posao i te agencije gdje dođu opet netko pobere proviziju da ih zaposli tako da oni trebaju nekoliko tisuća eura uložiti da bi uopće izašli i to normalno da nemaju jer da toliko imaju, na bi ni išli, da daju organ, najčešće bubrege", upozorava Darko Berljak.

Život bez jednog bubrega, čak i mladim i zdravim muškarcima, pretvara se u agoniju. Rad u teškim uvjetima zaljevskih zemalja, vrućina i dehidriranost od mnogih su napravili invalide. Jit je tri godine bio u Saudijskoj Arabiji i s 29 godina se morao vratio kući na dijalizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morao sam raditi na ekstremnim vrućinama, do 50 Celzijevih stupnjeva. Nismo imali vremena za ručak, odlazak na WC ili za popiti vodu. Osjećao sam vrućinu, noge su mi natekle i nisam mogao hodati. I onda su mi rekli da mi bubreg otkazuje", prepričava neljudske uvjete rada u Saudijskoj Arabiji Nepalac Jit.

Neki od vrijednih Nepalaca koji su spremni uništiti vlastito zdravlje kako bi djeci zaradili za kruh, žive možda i među nama, a među nama žive i oni koji ih napadaju i tuku kao obijesni mladići jučer u Sesvetama. Nesvjesni čega su se sve mnogi strani radnici odrekli da bi uopće došle ovdje raditi legalno i u miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo