UZMI NA VRIJEME / Lani je 700 Hrvatica umrlo od raka dojke, a samopregled može spasiti život: 'Danas sam tu jer sam vodila brigu o zdravlju'

'U Sisku imaju listu od 25 žena koje dođu na pregled, dan prije ih nazovu i kažu da su naručene, a onda od njih 25 u zimskim mjesecima se odazove njih 40 posto, a u ljetnim mjesecima svega 3 do 5 posto. Radiolozi tamo sjede i čekaju… Mislim da bi takvo ponašanje trebalo kažnjavati. To rade brojne razvijene zemlje, ne vidim razlog zašto ne bi i mi', rekla je Kalogjera

24.10.2023.
23:26
VOYO logo

Uzmi ih u ruke na vrijeme i opipaj. Ne loptice, nego dojke. I u tom slučaju, rak može biti izlječiv. 700 žena umrlo je lani od ove bolesti, da su na vrijeme napravile samopregled, možda ne bi. I zato nova kampanja UzmiNaVrijeme - uskoro ćete na društvenim mrežama vidjeti influenserice koje primaju lopticu, opipaju je, čime imitiraju samopregled, te lopticu onda bacaju, odnosno izazivaju pratiteljice da naprave isto i potiču druge žene da brinu o svome zdravlju. Tisuću puta ste čuli o važnosti samo pregleda, ali evo 1001: rani rak dojke može biti izlječiv, zato: Učinite sve što trebate na vrijeme.

A žena koja ne odustaje od borbe da osvijesti druge, da pacijenticama situaciju olakša i da promijeni ono što u sustavu ne valja je bila gošća Direkta. Neumorna Ivana Kalogjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasni nam odmah ideju kampanje koju ste pokrenuli.

"Kao što si rekla, velik broj žena ne odaziva se na preventivne preglede, ne brine o svom zdravlju. Htjeli smo potaknuti žene da redovito obavljaju samopregled koji naravno ne može zamijeniti ultrazvučni i ostale preglede. Najvažnije je da žena upozna svoje dojke jer kad ih upoznamo i brinemo o njima onda možemo svaku promjenu primijetiti i na vrijeme se odazvati…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sviđa mi se ovaj dio pregledaš pa baciš dalje. Druge potičeš da naprave to isto.

"Naravno, mislim da sve žene trebaju voditi brigu o zdravlju. Nakon što sam se razboljela, gdje god sam došla pitala sam žene kad su zadnji put obavili pregled pa mi je kćer rekla da više nikud ne ide sa mnom. Onda sam kod frizera radila anketu, pitala žene: Kad ste zadnji put bile kod liječnika, a onda su žene nalazile tisuću razloga: Moram kuhati, voditi djecu na aktivnosti, ovo, ono. Bitno je da se žena stavi na prvo mjesto i vodi brigu o svom zdravlju, a pregled dojki jednom mjesečno mislim da je to nešto što svaka od nas može napraviti za sebe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek se govori o važnosti samopregleda i pregleda, šokirao me onaj podatak da se 40 posto žena ne odaziva na preglede.

"To su nacionalni preventivni pregledi. Nažalost da, kao udruga smo proveli EU projekt 'Nisi sama, educiraj se uz zdravu kavu s nama' kojim smo obišli 15 gradova u Hrvatskoj. Šef radiologije u Sisku, radiologinja u Virovitici, ravnatelja bolnice u Pakracu - svi su nam govorili da je jako zabrinjavajuće to što se velik postotak žena ne odaziva na preventivne preglede. U Sisku imaju listu od 25 žena koje dođu na pregled, dan prije ih nazovu i kažu da su naručene, a onda od njih 25 u zimskim mjesecima se odazove njih 40 posto, a u ljetnim mjesecima svega 3 do 5 posto. Radiolozi tamo sjede i čekaju… Mislim da bi takvo ponašanje trebalo kažnjavati. To rade brojne razvijene zemlje, ne vidim razlog zašto ne bi i mi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li neka stigma te bolesti?

"Ne samo u malim sredinama, postoji nažalost i u Gradu Zagrebu. Jedna mlada žena koja je oboljela od raka dojke je rekla kad se u njezinom mjestu pročulo da je oboljela od raka dojke, onda su žene u trgovini micale djecu od nje. Jedna žena koja je isto tako oboljela rekla je kad se u njezinom mjestu pročulo da je oboljela žene su joj dolazile i počele čim se približavaju kući naricati…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi Nismo same okupila si mnoge žene oboljele od raka dojke. Pročitala sam mnoga svjedočanstva njih kojima je samopregled spasio život.

"Da, ja sam danas tu zato što sam vodila redovito brigu o zdravlju. Statistički također, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Imamo ženu koja je oboljela u dobi od 22 godine, morala je odstraniti obje dojke. Jako velik broj žena u dobi od 35 do 45 godina koje su povezane s udrugom preboljele su rak… Ne možemo reći da se rak događa nekom drugom, broj žena koje obolijevaju je u porastu. Imamo ih nekoliko koje su tijekom trudnoće dobile dijagnozu, tijekom dojenja… Apsolutno je najvažnije voditi brigu o svom zdravlju, a samopregled je prvi i najvažniji. Ne može, naravno, zamijeniti ultrazvučne preglede"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo