Stjenice haraju Europom / Bube od 5 milimetara haraju Europom. Skrivaju se u krevetu, jastučnici. Dolaze s turistima: 'Ovo je loše. Ima ih stotine'

Velika je svega 5 milimetara, a izazvala je paniku u najvećoj zemlji Europske Unije. Već danima svi pričaju o najezdi stjenica u Francuskoj. Društvenim mrežama kruže snimke buba u gradskom prijevozu. Ali bube su se, izgleda, zasitile Pariza, pa su otputovale u druge zemlje. One najčešće putuju s turistima. Donosimo kako ih prepoznati i kako ih se riješiti

11.10.2023.
8:00
VOYO logo

Šetnja Champs-Élyséesom i Oxford Streetom više neće biti ista jer su europski gradovi puni stjenica.

Krvopije napadaju velike turističke destinacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj su ih pronašli u školama, vlakovima, bolnicama, kinima i aerodromima, a postale su i tema u Narodnoj skupštini.

"Zbog njih se milijuni naših zaraženih građana muče. Uzrokuju im gubitak sna, izazivaju paranoju i društveno ih izoliraju. Stjenice su nacionalni javnozdravstveni problem, ali vi niste učinili ništa", upozorila je Mathilde Panot, zastupnica u francuskoj Narodnoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nisu stjenice samo u Parizu. Stigle su i do londonske podzemne željeznice. O njima je govorio i gradonačelnik Londona, a uočeni je i veliki broj u obližnjem gradu Lutonu.

"Ovo je jako loše. Ima ih stotine. Možete vidjeti i male stjenice, unutra su. Doslovno ih ima više od sto", kazao je deratizator Tyrell Willis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako to obično ide, jednima muka, društvenim mrežama je zabava.

Image
'NITKO NIJE SIGURAN' /

Gmižu po naslonima, ima ih u kinima, hotelima i aerodromima: Stjenice zaposjele Pariz, hoće li doći kod nas? 'Već su tu'

Image
'NITKO NIJE SIGURAN' /

Gmižu po naslonima, ima ih u kinima, hotelima i aerodromima: Stjenice zaposjele Pariz, hoće li doći kod nas? 'Već su tu'

Unatoč zabavi, ipak daju i neke korisne savjete. Primjerice kako ih prepoznati i kako se od njih obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smetaju im niske i visoke temperature, pa je plahte dobro oprati na 90 stupnjeva ili ih pak staviti u zamrzivač. U težim slučajevima treba zvati deratizatore koji stan saniraju u nekoliko navrata, ovisno o životnom ciklusu stjenica.

"Mogu biti na krevetu. Mogu biti u madracu, ispod madraca, u jastučnici, mogu biti u okviru slike, svugdje u blizini kreveta. I mogu biti u radijatoru" objasnila je Đurđica Sejdić, vlasnica servisa za čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjenice se mogu naći i u podovima, električnim vodovima, zavjesama, parketu, tepisima pa i u svakoj pukotini u zidu.

"Najbolje je da usisavate najmanje jednom tjedno, čišćenje. Kada se vraćate s putovanja obvezno odmah raspakirati kofere i to sve oprati i osušiti u sušilici", savjetovala nas je Sejdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjenice su aktivne dok spavamo. To su mali insekti veličine oko 5 milimetara, imaju 6 nogu i žute su, crvene ili smeđe boje. Hrane se ljudskom krvlju, a bez nje mogu preživjeti do 5 mjeseci. Razlog zašto se stjenice ovako šire po europskim gradovima jest otpornost na pesticide koji su u Europi slabiji zbog novih regulativa.

"Vi njih prenosite iz aviona, vlaka, autobusa, kruzera. I jako su puno rasprostranjeni i najčešće ih turisti dostavljaju. I najčešće ih ima u apartmanima za iznajmljivanje soba, a kasnije ih donesete sebi u stan", objasnila nam je Elma Smajić, sanitarna inženjerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, one su posvuda - tako i u Hrvatskoj. Mahom u centrima grada, gdje ima puno apartmana, hostela i hotela.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo