UZNEMIRUJUĆE SNIMKE! / Susjed otkriva detalje o dvorištu smrti kraj Zagreba: 'Inspektori su mi rekli kaj se petljam u to'

Na zapuštenom imanju na području općine Dubravice vide se kosti vjerojatno uginulih životinja. Neke je nedavno spasila volonterka Gloria Malin i tada je javnost doznala za zlostavljanje životinja koje traje možda desetljećima

5.1.2024.
19:57
VOYO logo

Volonterka Gloria Malin uzela je stvar u svoje ruke i odlučila riješiti ono što sustav godinama nije htio. Spasila je osam duša, dok je za troje bilo prekasno, kao i za nebrojene druge čije kosti leže u dvorištu koje smo snimili.

Dragutin Vranaričić, susjed osumnjičene za zlostavljanje pasa, govori nam da nije mislio da je sve izgledalo baš tako loše. "Ali sam pretpostavljao jer je imala koze, pa potom ih nije bilo. Imala je i konja, to sam vidio. Bio je to mladi konj, vranac crno-bijeli, kad ga je dobila bilo je to za diviti se!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragutin je prvi susjed osumnjičene za zlostavljanje i mučenje pasa, točnije, vlasnik je kuće u neposrednoj blizini u kojoj ne stanuje nego tek povremeno dođe. Govori nam, problemi su počeli već 2004. kad se osumnjičena doselila na imanje tik do njegovog. Pričalo se tada da u mjesto dolazi mlada veterinarka.

Image
STRAVA U JUTARNJOJ ŠETNJI /

Ispovijest vlasnice pasa koji su upucani kod Zaprešića: 'Sanjala sam taj cvilež. Bojim se za svoju sigurnost'

Image
STRAVA U JUTARNJOJ ŠETNJI /

Ispovijest vlasnice pasa koji su upucani kod Zaprešića: 'Sanjala sam taj cvilež. Bojim se za svoju sigurnost'

Kaže, nije odlazio u to dvorište: "Nisam, jer ona je to strogo zaključavala, to je privatni posjed."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali se smrad i štakori nisu mogli ne primijetiti i osjetiti. Od tada traje njegova borba. 2006. godine pisali su i peticiju. Prije par godina na teren je izašla veterinarska inspekcija. Dragutin nastavlja: "Došli su na dvorište, njih dvoje s Cadyom. Gledali su što je to... Ja sam njima počeo objašnjavati, a oni su mi rekli - Ma ne trebate vi ništa nama govoriti, mi znamo!"

Potvrđuje, bili su to veterinarski inspektori. Kaže da su rekli da je sve u redu. "Veli kaj se vi petljate u to i tako. Bio sam baš ljut. Najrađe bi ih bio potjerao", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor Državnog inspektorata do objave nismo dobili. I u Općini Dubravica kažu da su napravili sve što je bilo u njihovoj moći.

Marin Štritof (HDZ), načelnik Općine Dubravica, rekao nam je: "Uprava za veterinarstvo, ispostava Zaprešić, bila je obaviještena. Po zapisniku koji je nama bio dostavljen nakon izvida na terenu, utvrđeno je da su psi na toj lokaciji adekvatno zbrinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su se i dalje bunili. Prijavljivali su i da vide leševe životinja i da se širi smrad. Upozoravali na mogućnost zaraznih bolesti.

Štritof je nastavio: "Naš komunalni redar je ostavio obavijest gospođi, koja je vlasnica tog objekta, da se javi u Općinu, da vidimo što ćemo dalje. Ali nikad nismo dobili nikakav odgovor niti se ikada javila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što sustav nije učinio gotovo 20 godina, napravila je grupa hrabrih građana predvođena 26-godišnjom djevojkom. Ta činjenica tjera na suze, što zbog ponosa što zbog sramote.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo