MUČNO OTKRIĆE / Horor na napuštenom imanju kod Zagreba: Zlostavljala životinje i držala u nehumanim uvjetima. 'Lubanje i kosti svuda'

Image
Foto: Facebook / Udruga S-PAS by Gloria Malin

Volonteri su dan ranije objavili snimke s imanja na kojima se vide nehumani uvjeti u kojima su živjeli psi. Sve su ih spasili te su sada na sigurnom

4.1.2024.
13:13
Facebook / Udruga S-PAS by Gloria Malin
VOYO logo

Nakon što je Udruga S-PAS by Gloria Malin, koja brine o napuštenim životinjama, na svom Facebooku objavila uznemirujuće snimke nehumanih uvjeta u kojima žive psi na jednom imanju u Dubravici, reagirala je policija.

Stigla im je dojava o sumnji na zlostavljanje životinja nakon čega su obišli zapušteno imanje na području općine Dubravice, a očevid je potvrdio navode iz dojave. U međuvremenu su dovršili kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakinje koju se tereti za kazneno djelo "Ubijanje ili mučenje životinja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PU zagrebačka

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je od zasad neutvrđenog dana do 3. siječnja 2024. godine osumnjičena 47-godišnjakinja nabavila i potom na prostoru zapuštenog gospodarskog imanja u općini Dubravica, u metalnim boksovima i u gospodarskim objektima, držala ukupno deset pasa različitih pasmina i starosti te jedno jare, koje životinje je ostavila bez da im je redovito osiguravala dovoljnu količinu vode, hrane i veterinarsku skrb.

Sumnja se da je takvim postupanjem životinje izložila nepotrebnim patnjama zbog čega su dva psa i jedno jare, uslijed izostanka veterinarske skrbi, uginuli, dok su ostale životinje bile teško zlostavljane i nanesena im nepotrebna bol i patnja", navela je zagrebačka policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PU zagrebačka

Osumnjičena je predana pritvorskom nadzoru, a posebno izvješće su dostavili nadležnom državnom odvjetništvu.

Udruga S-PAS by Gloria Malin posjetila je imanje na temelju dojave, a na njemu ih je, tvrde, dočekalo horor. Objavili su više snimki na kojima se vide psi u lošem stanju koji žive okruženim smećem. Tvrde da su na imanju zatekli kosti i lubanje koje su bile posvuda, mrtve životinje i štakore koji su hodali okolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sedmero ih je na sigurnom. Ostao je pas koji je pobjegao, molim Vas ako netko vidi manjeg psa od 10-ak kg, crno smeđi, kraćeg repa neka nam odmah javi. Radi se o općini Dubravica, blizina Marije Gorice, Pušće", stoji u opisu jedne snimke na kojoj djelatnica Udruge pokušava spasiti jednog od pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj su snimci pokazali pse koje su spasili, a na kojima se vidi da su u lošem stanju. Sklupčani su u kavezima, a dio njih se trese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji dan me slomio u tisuću komada. Danas sam doživjela potpuno psihički slom nad dva mrtva psa,kozlićem. Lubanje i kosti posvuda. I njih osam. Slomljeni duhom, od života, strah u očima, hodanje po kosturima, zubima, štakori koji su nam hodali preko tenisica. Svih je sedam pasa kod nas. Jedna kujica je visoko skotna, nekoliko pasa, pretežito ženke su ok koliko mogu biti s obzirom na horor koji im je bio život. Mi smo danas napravile nešto što nismo smjele jer mjesta i financija nemamo. Komentari ne pomažu, trebamo konkretnu pomoć u vidu privremenog smještaja i donacija da obradimo ove pse. Svi moraju kod veterinara.

Trebamo kućna dva boxa, josera hranu i financije za veterinara jer imamo dug oko 3000€ iz prošle godine. Bilo kakav oblik pomoći je dobrodošao, molim Vas dijelite. Oni,a mi Vas trebamo. Nakon današnjeg dana trebat će nam da posložimo glavu i da dođemo sebi. Ova osoba ima uzgajivačnicu i bila je član udruge (ne naše). Svake godine se psi spašavaju od volontera. Svake godine novi slom u srcu i glavi", stoji u objavi ispod koje su naveli i broj računa putem kojeg im se može pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadnjoj snimci vidi se stanje bokseva u kojima su psi do jučer živjeli. Osim smeća koje je na sve strane, pseće kućice su ograđene kavezima u kojima je sve prljavo i blatnjavo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema slike koja može dočarati ovaj horor. Ovo je danas slomljena Gloria i tim ljudi koji smo smatrali da smo vidjeli sve i da nas ništa ne može slomit. Hitno trebamo dva žičana velika kaveza, smještaje i pomoć za veterinara", dodali su u opisu videa.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi dan nove godine i njegovog novog života! Dramatično spašavanje psa Lea koji je pao s litice: 'Dobro je'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo