OGLAS

IMA RAZLOGA ZA STRAH / Stručnjak za RTL razotkrio misterij vuka u predgrađu Splita te progovorio o pričama postoji li 'vukopas'...

Vuk ili pas, pitanje je. Splićani životinju danima snimaju, a nitko nije sto posto siguran o čemu je riječ. Ivan Cvitković iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije za RTL Danas je otkrio što misli o kojoj se životinji radi i opisao kako uočiti razliku između psa i vuka

29.11.2023.
20:56
VOYO logo

U samom predgrađu Splita, mještani već dulje vrijeme viđaju vuka, a posljednji su ga put, tvrde, vidjeli jutros.

Najprije su se, još nepoznate životinje, spustile nadomak Zadru i Šibeniku, a sada su i u najvećem dalmatinskom gradu. RTL-ova reporterka Nikolina Radić krenula je u potragu za njima, a razgovarala je s Ivanom Cvitkovićem iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije koji je komentirao snimke na kojima se vidi životinja. Odgovorio je na pitanje koje muči sve mještane - je li to vuk, pas ili ipak vukopas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo nekoliko puta pogledali snimke i videa koji su izašli, smatram da je, ipak, ovdje riječ o psu. Iako ne možemo sto posto potvrditi da to je pas ili je vuk, ipak nedostaje nekoliko glavnih obilježja da bismo rekli da je to vuk. Prvo - on uopće nema nikakav strah od ljudi. Više ste puta vidjeli da je snimljen u blizini naselja, vjerojatno traži hranu. Vrlo je teško da se radi o vuku jer se on boji čovjeka i neće se približavati. Potom, ima dosta bjelina, nedostaje mu karakteristična crna pruga na nogama i ima nešto zavinutiji rep", kaže Cvitković.

Image
Nasred ulice u Zagrebu /

Muškarcu pas izgrizao ruke dok ga je pokušavao odvojiti od djeteta: Držao ga je za kapuljaču i nije htio pustiti

Image
Nasred ulice u Zagrebu /

Muškarcu pas izgrizao ruke dok ga je pokušavao odvojiti od djeteta: Držao ga je za kapuljaču i nije htio pustiti

Objašnjava da se vjerojatno radi o psu jer postoji nekoliko pasmina koje izgledom jako podsjećaju na vuka, kao i u ovome slučaju. To su ovčarske pasmine koje se često mogu i križati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, i tu postoji opasnost. "Dapače, to je itekako opasno jer svaki pas lutalica, posebno ovčarski, borbene, pasmine, itekako su opasne bez nadzora. U potrazi su za hranom, skloništem, to nije bezazleno. Mislim da bi se tu trebalo reagirati, uhvatiti ga, ukloniti i osigurati prostor", naglašava Cvitković.

Na pitanje što je o vukopsima, i postoje li oni zaista odgovorio je: "To je dokazano, istraživanjima, DNK analizama, da u Dalmaciji doista postoje križanci vukova i pasa, odnosno da su to vukovi koji imaju određen udio pasjih gena, a kada i kako je došlo do tih križanja, vrlo je teško reći jer se vuk i pas, zapravo, ne podnose. Vukovi redovito zakolju pse, a ne da ih pare. Ipak, ti vukopsi su prisutni. Teško je reći koliko ih srećemo jer ih je izgledom vrlo teško razlikovati. Nije svaki vuk isti. Unutar vrste ima dosta varijacija u boji", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, koliko je moguće da je životinja na snimkama koje su napravili mještani, možda vukopas?

"Mogla bi biti neka verzija, ali je ipak naše mišljenje da se radi o ovčarskom psu ili križancu", ističe Cvitković. Razloga za zabrinutost svakako ima, neovisno o tome je li u pitanju vuk ili vukopas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Strah u kosti utjerao im vuk, vidjeli ga i kraj škole nadomak Splita: 'Djeca stalno pitaju - Može li nas vuk napasti'

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Zadranin koji je zalio SDP-ovce tekućinom sada je uhićen zbog - izazivanja požara