VELIKA PROMJENA / Stižu pljuskovi s grmljavinom: Meterolog otkrio kada će se razvedriti i što očekivati za vikend

Danas samo prolazno nešto stabilnije, ali iznimno toplo za doba godine, kako na kopnu tako i na moru. Odmaknula je visinska ciklona na područje južnog Balkana i Grčke, ali već sa sjeverozapada po visini stiže vlažan i nestabilan zrak, krajem dana u višim slojevima atmosfere i onaj nešto hladniji.

5.3.2024.
20:27
VOYO logo

Sutra ujutro i prijepodne sve više promjenjive naoblake uz Jadran, oblačno u gorju, a mjestimična kiša ili pljusak praćen grmljavinom najprije će krenuti na sjevernom Jadranu. Suho u središnjim i istočnim predjelima, dulja sunčana razdoblja, posebice u Slavoniji nakon kraće jutarnje magle. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na moru slab do umjeren sjeverozapadnjak, u Velebitskom kanalu bura, a na jugu jugo. Najniža temperatura slična današnjoj, na kopnu prohladno, bit će između 2 i 5 °C, a na moru oko 11 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj već pretežno oblačno, mjestimice s kišom pa i mogućim pljuskovima uglavnom južnije od Zagreba, no oni na Kordunu i Banovini mogu biti prolazno jači pa i praćeni grmljavinom. Bit će malo svježije, uglavnom 14-15 °C, a navečer će jačati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku nestabilnije i promjenjivije, ponegdje s kišom, a mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom oko slavonskog gorja te osobito u Posavini, gdje mogu biti izraženiji. Temperatura između 15 i 17 °C.

U Dalmaciji više oblaka, lokalno jaki pljuskovi, povremeno praćeni grmljavinom, na jugu tek kasnije poslijepodne i navečer. Izraženije na otocima, a moguće su tada i nevere. Na jugu jugo, a drugdje slab do umjeren, prolazno pojačan sjeverozapadnjak. Temperatura malo niža, osobito u zaleđu, bit će oko 15 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu prolazno smirivanje, dok će oblačnije i kišovitije biti u gorju, a može i zagrmjeti. Krajem dana opet mogući pljuskovi i na moru. Bit će svježije, ali samo u gorju navečer i osjetno hladnije. Tada u gorskim područjima temperatura u padu sve do nule pa u onim najvišim predjelima Gorskog kotara iznad 800-900 m nadmorske visine može biti malo snijega, u noći na četvrtak i višim predjelima Like.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U četvrtak smirivanje i razvedravanje, samo ujutro još može biti slabih oborina. No, danju osjetno svježije, ne samo u gorju, ali bit će to vrijednosti temperature napokon oko prosjeka za doba godine. Više vedrine u petak pa valja računati na hladno tek mjestimice maglovito jutro, ali nerijetko uz mraz, moguć i u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend kreće postupno nova južina i novi porast temperature, a od nedjelje i sve izglednija povremena kiša.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu u četvrtak razvedravanje donosi prolazno umjerena bura. Mirnije u sunčaniji petak. Vikend zato u znaku jakog i olujnog juga, početkom idućeg tjedna i oštra. U subotu postupno sve oblačnije, navečer kiša i pljuskovi, koji će znatno češći biti u nestabilniju nedjelju i ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura bez veće promjene.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo