Nekad se u Zagorju u ova doba godine točila šljivovica, no ovu jesen nazdravlja se prvom rakijom od indijanske banane, a vlasnik plantaže prvu je čašicu ponudio svom prijatelju.
"Okus je pomalo slatkast, mješavina ananasa, banane. Fenomenalno, slatko", rekao je Dejan Varga, njegov prijatelj.
Rakija dobivena od nutritivno najjačeg voća na svijetu - indijanske banane, tvrde oni koji su je probali, bez sumnje će se tražiti kako u Hrvatskoj, tako i šire.
Ivan Šulog, uzgajivač egzotičnog voća i povrća, koji se odlučio na ovaj pothvat je oduševljen.
"Ja sam prezadovoljan. A zašto sam se odlučio na to? Stvar je vrlo jednostavna, od te banane stvarno možete raditi bilo kakve prerađevine, a svagdje paše, a budući da je kod nas tradicija rakija, onda je rakija bila prvi slijed. Ima 500 litara ove koja se priprema, u kojoj je otopljena indijanska banana, a ovu koju ćemo peći će biti nekih 30-tak litara, baš od banane".
Egzotični raj na kojem je prije mjesec dana bila i berba, nalazi se 25 kilometara od Zagreba u Donjoj Bistri. Kilogram voća koji se zove indijanska ili sirotinjska banana prodaje se za ne baš malih 10 eura. Na 2100 kvadrata ove se jeseni dobila jedna tona indijanskih banana, a zajedno sa 30-tak kooperanata došlo se do 3 tona banana.
Vlasnik plantaže tvrdi da tajna njegovog uspjeha zapravo leži u samom voću.
"Biljka je otporna na mraz, tuču, klimatske promjene. Vi imate kod nas situaciju da se trešnja, višnja, smokva, vinova loza ne bere jer je ove godine sve uništeno, a ja od kad sam počeo brati prije 10-tak godina mi beremo bez obzira na tuče i mrazeve", rekao je Ivan.