OGLAS

POSEBNI SU / Siščani prvaci Europe! Njihova je škola posebna po tehnologiji. Učenici ne brinu za budućnost: 'Već imam ponude'

Jedan od nastavnika kaže da je interes ogroman, ali da su ograničeni zbog infrastrukture i nastavnika. Za sada upisuju samo jedan razred tehničara za robotiku i razvoj videoigara. I ne, u ovoj školi se ne igra, nego ozbiljno uči, iako učenici rade i na videoigrama. Kažu da nisu mogli zamisliti sve što će im škola pružiti

29.11.2023.
23:17
VOYO logo

Jedino se u Sisku obrazuju tehničari za robotiku i razvoj videoigara. Sisačka škola prati trendove i potrebe tržišta, a za najmoderniju tehnologiju i nova zanimanja, interes učenika je ogroman. Tehnička škola Sisak škola je budućnosti. Učenici pomoću najmodernije tehnologije izrađuju automobile, rade s robotima, a programiranje i automatizaciju imaju u malom prstu.

Fran Gregurinčić, učenik ove moderne škole, nagrađen je za jedan je projekt koji je radio u sklopu nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji prijatelji izradili smo solarni automobil. Počeli smo prije četiri godine kada smo došli u školu i svake ga godine preuređivali, nadograđivali. Ove smo godine na natjecanju osvojili prvo mjesto za dizajn", kaže Fran.

Robotika im nije nepoznanica. Učenik Matija Severović objasnio je kako za njihov posebni automobil 'nabavljaju dijelove'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo robotsku ruku, pomoću nje automatiziramo cijeli proces proizvodnje." Matija kaže da im robotska ruka pomaže i u izrađivanju dijelova za njihov automobil te druge projekte, uključujući robote.

Image
DOBRODOŠLICA I POL /

Pernar opet u pohodu na škole, ali ovome se nije nadao: Gimnazijalci ga zasuli jajima! 'Odlazi!'

Image
DOBRODOŠLICA I POL /

Pernar opet u pohodu na škole, ali ovome se nije nadao: Gimnazijalci ga zasuli jajima! 'Odlazi!'

Pokrenuli su nova zanimanja. Ove školske godine upisali su prvi razred tehničara za robotiku, a obrazuju i petu generaciju tehničara za razvoj videoigara. Po tome su jedinstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad djeca dođu iz osnovne škole, misle da će na nastavi igrati igrice. U pravilu uče programirati, uče dizajn, modeliranje. Interes je ogroman, mogli bismo upisati više od 100 učenika, ali za to je potrebna i infrastruktura i nastavnici, tako da za sada upisujemo samo jedan razred ovog smjera", ističe nastavnik Tehničke škole Sisak Milan Toš.

U planu su i novi programi, među njima je i svemirska tehnologija, odnosno izrada i lansiranje malih satelita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je škola jedina u Europi, koja ima praktikum za svemirsku tehnologiju, što se tiče srednjih škola", napominje nastavnik Stevče Arsoski.

Imaju Siščani i satelit kojega mogu lansirati, ali Arsoski kaže da bi to bila šteta jer nemaju drugoga, ali imaju neke manje. Učiti uz pomoć moderne opreme, kažu učenici, pravi je užitak. Nakon srednje škole spremni su za fakultet, a one koji odluče drukčije, posao već čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam upisao školu, nisam očekivao da ćemo imati toliko opreme na raspolaganju i da ćemo toliko naučiti o programiranju i automatizaciji industrijskih postrojenja", kaže učenik Patrick Vukić.

Za budućnost učenici ne brinu, Vito Pejaković kaže da mjesto već ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon srednje škole, planiram se zaposliti, imam već neke ponude, tako da se ne bojim za radno mjesto."

Da bi već sada bili škola budućnosti, radili su posljednje četiri godine i tu neće stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Društvene mreže, vršnjačko nasilje, mentalno zdravlje, školski neuspjeh: Koji su glavni problemi mladeži?

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Kako bi superjeftini električni automobili mogli pokrenuti opći trgovinski rat između Kine i Zapada, i zašto je Europa posebno na udaru