nakon tragedije na žitnjaku / Šef prometne policije otkrio užasavajuću statistiku: 'U 8 mjeseci ove godine poginulo je 6-ero djece'

Sveukupno je u prometnim nesrećama stradalo 607 djece, od kojih je 105 zadobilo teške tjelesne ozljede, a 496 lake. Kaže, ako se poštuju prometna pravila i ograničenja brzine, nesreće se mogu izbjeći

8.9.2023.
19:29
VOYO logo

Nikakvo službeno objašnjenje iz Općinskog državnog odvjetništva koje istražuje tragediju još nije objavljeno.
O ružnoj statistici naša reporterka Katarina Brečić uživo u RTL-u Danas razgovarala je s Josipom Mataijom, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a

"U osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama nastradalo je 607 djece, od toga je šestero poginulo. Njih 105 zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 496 lake tjelesne ozljede. Brojke su uvijek zastrašujuće kad je dijete u pitanju. Da je i jedno nastradalo, ne samo smrtno, bila bi to opet tragedija. Svaka prometna nesreća je teška, a kad smrtno strada dijete onda je to i teže", rekao je Mataija.

Ipak, kaže da postoje poboljšanja jer prije 15-godina broj smrtno stradale djece bio je daleko veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
petak smrti /

Detalji užasne tragedije na Žitnjaku: 'Poginuloj djevojčici ostao je ruksak na leđima'

Image
petak smrti /

Detalji užasne tragedije na Žitnjaku: 'Poginuloj djevojčici ostao je ruksak na leđima'

"Promijenilo se i da djeca sada najčešće stradavaju kao putnici. i to u vozilima roditelja. Od šestero poginulih, četvero je stradalo kao putnici, a dvoje kao pješaci.

Vrlo često djeca stradavaju zbog neodgovornost samih roditelja. Prevoze se na prednjim sjedalima, nevezana, sjede između sjedala. Kada se dogodi teška prometna nesreća djeca ispadaju iz vozila i tako stradavaju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da se današnja tragedija mogla izbjeći, na pitanje kako, šef prometne policije kaže: "Moj je stav da se svaka prometna nesreća može izbjeći ako vozači paze i ako se pridržavaju prometnih propisa.
Moraju se poštivati prometni propisi, voziti po ograničenjima - vjerujem da uz malo veću pažnju puno se nesreća može izbjeći. "

Tragedija na Žitnjaku dogodila se na mjestu gdje ne postoji klasično ugibalište na autobusnoj stanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li to smanjilo vidljivost vozaču, odgovara: "Bio bih sretniji da je bilo ugibalište, posebno van kolnika, ali nije. Isto tako postoje odredbe koje kaže da ako je vozilo javnog prijevoza, pogotovo vozilo koje prevozi djecu, zaustavljeno na kolniku da su vozači dužni zaustaviti vozilo. Ne samo voziti povećanom pažnjom, treba se zaustaviti ako djeca ulaze uli izlaze iz vozila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo