NOĆ IZ PAKLA / RTL-ove kamere zabilježile užas nakon nevremena u Zagorju: 'Sve se odvilo u 15 minuta'

Poplavljena je i gospodarsku zonu u Pregradi, a cesta prema Humu bila je zatvorena sve dok je vatrogasci nisu očistili i osposobili

Borko Brunović

Borko Brunović

Reporter koji prati vanjsku politiku, uživa u reportažama i "bizarnim" pričama

8.6.2024.
19:26
VOYO logo

Noć iz pakla za stanovnike Druškovca Humskog. Prvo jako nevrijeme pa onda biblijski potop koji je tri automobila odnio u potok. Borba za spašavanje imovine trajala je cijelu noć, tek se ujutro moglo dobro vidjeti kakve je sve posljedice ostavilo nevrijeme…

"Izađem na balkon i vidim, doslovno je sve poplavilo. Razina vode je bila do pasa čovjeku od metar osamdeset. Zapravo u 15 minuta se sve to odvilo. Znači onako baš brzo. Jedan auto je odletio u potok", prepričava Karla Javorić iz Druškovca Humskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od automobila je ostalo malo toga, slično je prošao i kontejner kojeg su također morali izvlačiti iz potoka. Iako se voda povukla, najteže će biti očistiti blato i mulj koji su ušli u obiteljske kuće i skladišta i smočili elektroniku i strojeve….

"Mislim da bumo se mi borili jedno dulje vrijeme da to sve očistimo, posušimo dok sve stvari iznesemo- bit će tu posla puno", kaže Karla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ŠIPKE SU NAS MOGLE UBITI' /

Olujno nevrijeme pogodilo Jastrebarsko, obrtnici jedva izvukli živu glavu

Image
'ŠIPKE SU NAS MOGLE UBITI' /

Olujno nevrijeme pogodilo Jastrebarsko, obrtnici jedva izvukli živu glavu

Nekoliko kilometara dalje – slična situacija. Voda je potopila vrtić, uništila podove i dječje igračke pa će vrtić neko vrijeme biti zatvoren. I tu se vodila noćna bitka s vodenom bujicom.

"Znači negdje od pola dva ujutro do nekih pola 6 smo čistili, mislili smo da možemo nešto spasiti, ali nažalost ne možemo. Kakva je šteta? Velika, znači moramo sve zidove na novo raditi, laminat sve novo, a i puno je oštećenih igračaka", kaže Lucija Poslončec iz Pregrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljena je i gospodarsku zonu u Pregradi, a cesta prema Humu bila je zatvorena sve dok je vatrogasci nisu očistili i osposobili. Na terenu ih je bilo šezdesetak, no sanacija cijelog područja i procjena štete još se čekaju…

"Nažalost nemamo nekakvu službenu procjenu jer intervencije još uvijek traju. Nakon noći gdje smo radili do 4 ujutro, danas smo nastavili s radovima", govori zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli, Marijan Čuček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete sami vidjeti, to je sad u nekakvom saniranju šteta. Možete sami vidjeti, cesta je otvorena Pregrada-Hum na Sutli", govori voditelj Županijskog centra 112 Krapina, Dragan Žilić.

I dok na kišu i nevrijeme ne mogu utjecati, mještani smatraju da su za poplave odgovorne Hrvatske vode i Hrvatske ceste. Krive ih za neadekvatan most i preusmjeravanje potoka, nakon kojeg se poplave stalno ponavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počelo je prije 4-5 godina nakon rekonstrukcije ovoga mosta spornoga. Napravili su most i onda kad su vidli da ne ide potok ispod mosta. I onda su nekako provizorno oni uspjeli taj potok spojiti ispod mosta, ali kao što vidite to je ogromni vodeni klin, tu se slijeva voda sa svim mogućih brega i nema kuda dalje", ljutit je Dominik Javorić iz Druškovca Humskog.

Osim u Zagorju, opasno je noćas bilo i u Jastrebarskom. Susret obrtnika koji se odvijao u velikom šatoru - prekinuo je olujni vjetar koji je trgao platno i zbog kojeg su letjele šipke. Jedan je čovjek lakše ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sloveniju poharala tuča veličine golf loptice: 'Tako je padalo da sam se za glavu držala'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo