OGLAS

POŽARNA SEZONA / RTL Dosje analizira stanje šibenskih vatrogasaca. Lani su imali probleme s opremom. Je li situacija bolja?

Ovogodišnja sezona požara počela je kasnije nego inače, ali i puno opasnije. Požar kod Grebaštice rasplamsao se ponovno jutros, a u katastrofalnoj vatrenoj stihiji koja je uništila i kuće, stradalo je pet vatrogasaca. Prošle godine u isto vrijeme borili su se s vatrom koja je prijetila Zatonu i Raslini kada su i isplivali i problemi - oprema u rasulu. Godinu dana poslije - je li situacija bolja?

16.7.2023.
22:00
VOYO logo

Vatra je došla odjednom, ali silovito. Nakon proživljenog straha i drame ostaju samo briga i tuga. Prije nekoliko dana u Grebaštici je u požaru izgorjelo sedam automobila, nekoliko brodova, stotine stabala maslina, ali i sedam kuća – tri fasade i četiri krova, među njima i Slavkov.

"Znam ja da mi je teško. Više nego teško", rekao nam je Slavko Dolenc iz Grebaštice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgorjelo je sveukupno i 600 hektara šume, maslinika i vinograda.

Image
nedjeljna intervencija /

Požar kod Grebaštice pod kontrolom, kanaderi letjeli kraj kupača, oni sve hvatali mobitelom

Image
nedjeljna intervencija /

Požar kod Grebaštice pod kontrolom, kanaderi letjeli kraj kupača, oni sve hvatali mobitelom

"Fali brentača jednostavno sustav je u kolapsu, fali 500 brentača da bi mogli ljudi pomoći", rekao je Franko iz Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar u Grebaštici krenuo je na isti dan i u isti sat kao i lanjski požar u zaleđu Vodica koji je poharao Zaton i Raslinu i spržio čak 3300 hektara maslinika, vinograda, šume i makije, ali i plamenom zahvatio čak 30 kuća. Najveći je to bio požar nakon 2017. i požara pred vratima Splita poznatog i kao "majka svih požara"

Plamena stihija u trenutku je obitelji Miljak desetkovala imetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubili smo sve na prvom katu, sve je uništeno. Drugi kat je spaljen u potpunosti", govorila je prošle godine vlasnica izgorenog stana u Raslini, Natalie Miljak.

Čak 30 kuća je izgorjelo, neke i u potpunosti. Zatvoreni u ograđenim prostorima kokoši i psi živi su izgorjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije se dalo spasiti. Ta vatra je došla tom brzinom da su nas upozoravali da ostavljamo sve i da spašavamo glavu", rekao je prošle godine Milan Gulin iz Raslina.

"Tuga. Kokoši i pilići, evo možete slikat jadne pečene, al smo živi", rekla je Mira Gulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetili su tada Zaton i predsjednik i potpredsjednik Vlade

"Ono što je dobro, nema nikakvih ljudskih žrtava, nitko nije ozlijeđen", govorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitali su vatrogascima na hrabrosti i zahvalili na požrtvovno obavljenom poslu, ali samo dan-dva nakon toga pripadnici DVD-a Šibenik su pokazali kako je bez obzira što se premijer pohvalio da je od splitskog požara u vatrogastvo uloženo 250 milijuna eura, njihov vozni park u rasulu. Na požar su ipak otišli.

"U trenutku gašenja smo se okrenuli prema cisterni koja je bila u plamenu i vidjeli kolegu kako se skriva ispod nje. Stariji član koji je bio dobrovoljac je automatski reagirao i krenuli smo prema cisterni", rekao je prošle godine Toni Skorić iz DVD-a Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ležao na podu, vatra je prilazila preko mene, vrućina ogromna, to je neopisivo bilo", rekao je Mateo Drezga iz DVD-a Šibenik.

Sva tri vozila su im se pokvarila usred požara, pa je trebalo izvlačiti i njih i spašavati vlastitu glavu. Na vatrogasnoj cisterni otpao je retrovizor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna ekipa odlazi na teren, odlazi u trgovinu kupuju zamjenski retrovizor, i dok se brane objekti u Zatonu, dvojica momaka mijenjaju retrovizor", govorio je zapovjednik DVD-a Šibenik, Goran Bujas.

U cisterni su bili mladi članovi DVD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DVD Šibenik i dalje sa starim voznim parkom ide na intervencije, sezonske vatrogasce jedva pronađu kao i DVD Vodice.

Lani je nedostajalo sezonskih vatrogasaca, a ove godine je interes za plaću od 700 eura manji nego ikada. Plaće u turizmu daleko su veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake godine imate dečke i cure od 18 godina koji izlaze na ogromne katastrofalne požare. Kao što su bili ovi u Grebaštici prije par dana. I vi se sad morate mislit o njima, kako im je na terenu, šta će se desiti. Znači, imamo jednog sezonca kojemu je taj požar u Grebaštici bija prvi požar u život", kaže predsjednik DVD Vodice, Matija Karlo Valinčić.

Ono što je ove sezone bolje ipak je spremnost protupožarnih zračnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz izdavanje zapovjedi biti angažirano do 6 Air Tractora, 5 Kanadera, ali uz to će biti helikopteri, Pilatusi. Do dvjesto vojnika i na taj način idemo spremno u protupožarnu sezonu", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Nakon lanjskog fijaska kada je dobar dio žute avijacije bio na servisu, a požar u Zatonu i Raslini gasila samo tri kanadera, u Grebaštici, kad ih nije ometalo olujno jugo, gasilo je svih pet kanadera i tri air tractora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sjećam se, barem ja, u zadnje vrijeme da smo imali na jednom požarištu toliku grupu zračnih snaga", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sve je bolja i pokrivenost šumskih predjela kamerama koje registriraju svaki dim, ali još uvijek čak 90 posto požara uzrokuje ljudski nemar ili namjera. A onda sve ostane na onima koji nekim čudom uspiju izići na kraj sa strahovitom buktinjom i po život opasnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo