NE SMETA IM HLADNOĆA NI KIŠA /

Kod Butkovića se to radi ručno! Rekordan urod grožđa, bili smo na veseloj berbi: 'Bit će dobro vino'

Unatoč hladnoći i kiši, vinogradi su puni berača! U Pokupskom kraju bere se ručno uz pomoć konja i zaprega, kako bi se očuvala tradicija. Vinogradari i vinari su zadovoljni jer urod je rekordan

Maja Lipovšćak Garvanović

15.9.2024.
10:58
VOYO logo

Iako kiša od jutra pada, beračima grožđa ne smeta. Njih čak 60 u Orlekoviću od rane zore bere ručno.

"Kad je čovjek motiviran na nešto, ništa mu ne smeta. Niti hladnoća niti kiša. A niti ostale - svi sa zadovoljstvom rade", kazao nam je jedan od berača Stjepan iz Gračenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je grožđe ukusno i zrelo sama se uvjerila Zlata koja predviđa da će biti dobro vino. "Nije hladno, ali nije ni toplo", priznaje ona.

Hladnije vrijeme pogoduje grožđu a očekivanja od berbe su velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Beremo, da ipak bude to hladno vrijeme i da bude sladora dosta. Ja ne prakticiram šećere, vijek berem zadnji u vinogorju našem. Očekivanja su jako dobra, kvalitetnije je i bolje nego lani", najavljuje vinogradar iz Orlekovića Ivan Butković koji procjenjuje da će grožđa i količinski biti više.

A mošt se provjerava odmah! U svaki red ulaze po dva berača, a da ga oberu treba im sat vremena.

Image
DONOSIMO CIJENE /

Uranila berba šljiva. Ako ih volite, morat ćete ranije u kupnju: 'Godina je bila izazovna'

Image
DONOSIMO CIJENE /

Uranila berba šljiva. Ako ih volite, morat ćete ranije u kupnju: 'Godina je bila izazovna'

Veliki i mali berači

"Moramo svaku bobicu pobrati na zemlji. Ne smije ni jedna jer je gazda tu puno truda uložio. Ima jako puno posla, moramo raditi kvalitetno da bi on bio zadovoljan", objašnjava nam ovaj motivirani berač.

Pomažu im i mali berači koji beru kao veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stavim grožđe u kantu i onda odnesemo kod tate u prešu. Oni prešaju i onda radimo vino", objasnio nam je jedan dječak.

Kod Butkovića, ali ne ministra, osim što se bere ručno, kulturna baština i tradicija čuvaju se i na druge načine. Nekad su ubrano grožđe gazile žene koje su bile zadužene i za dobru hranu, no u ovim modernijim vremenima, grožđe se preša strojno, a kuhaju muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhar zadužen za kotlovinu priznaje da ima tajnu recepturu, ali ne smije ju otkriti. Ipak, priznaje da spremaju odojak, mladi odojak i kobasice.

Nakon što se napune trbusi ali i bačve slijedi pjesma koja će trajati do dugo u noć. Jer iako su u vinogradu od jutra, rekordne količine grožđa treba dobro proslaviti s nadom da će vino biti još bolje nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo