Ono od čega voćari najviše strahuju - se dogodilo. Niske temperature uzele su danak.
"Temperatura je postala negativna prije ponoći i držala skoro do pola osam ujutro. Nisam siguran koliko smo obranili ove rane sorte, mislim da su 80 posto u šteti. Kajsija ovo ne trpi, ove godine sam čak planirao odustati ako bude mraz i prebaciti se u neke druge djelatnosti", rekao je Domagoj Škobić, voćar iz Aljmaša
Najgore su prošli oni s ranim vrstama koje su krenule cvjetati - poput marelica, breskvi, trešanja i krušaka.
'Nisam spavao'
Osim na istoku, do minus pet i na sjeveru zemlje, ali i ovdje u Moslavini. Rani proljetni mraz ponavlja se iz godine u godinu uzrokujući štetu na plantažama i do 50 posto.
"Nisam spavao, četiri-pet puta sam izlazio, mjerio temperature. Ono što sam popodne utvrdio nakon 10 sati jer mora toliko proći da se vidi šteta, čini mi se da je 30% šteta na kruški", rekao je Stanko Ćosić, voćar iz Kloštar Ivanića.
Naučeni na nepredvidljivo vrijeme, voćari kreću u pokušaje spašavanja onoga što je ostalo, pa čak i, kako oni kažu, primitivnim načinima.
Kakve su druge metode?
"Od paljenja slame, granja, svašta nešto, parafinski blokovi postoje, to su jako dobre metode, vi s tim dimom dižete temperaturu", komentirao je Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice
Tu su još i pokrivala za voćke, grijači pa i ventilatori - ali ništa ne jamči uspjeh. "Ventilator funkcionira na način da miješa topliji zrak s gornje, ali ako je gore minus jedan, a dolje minus tri ne možete ništa", rekao je Škobić.
A učestali problemi uzgajivača ponovno će se odraziti i na tržište.
"Kad na trešnjama ne bio bilo stalno šteta koje se događaju diljem zemlje, onda bi čak imali dovoljno trešnje. Nije cijena problem ni plasman koliko je ostvariti proizvodnju u punoj kvaliteti", prokomentirao je Ćosić.
Pravi razmjeri možda se neće vidjeti još danima. Pred voćarima je ponovno hladna noć, ali i travanj, najizazovniji mjesec u kojem je mraz prethodnih godina uzrokovao i potpune gubitke.