Sezona je berbe jabuka pa je naš Tin Kovačić krenuo u obilazak Slavonije. Voćari s kojima je razgovarao žale se na tešku godinu iza njih jer uz visoke temperature i nedostatak kiše, problema imaju i s pronalaskom berača, ali i skladišnih prostora.
Voćar iz Đakova stoga je otvorio vrata svog voćnjaka, pa ljudi mogu sami brati i birati jabuke.
Provodite dan u prirodi. Fizički ste aktivni. Unosite vitamine. Uštedjet ćete pokoju kunu.
I to sve voćnjaku u Đakovu gdje ćete jabuke dobiti tri puta jeftinije nego u trgovini ako sami zasučete rukave.
"Zašto bih davala trgovačkim lancima kad nisu naše domaće. Ovo su
domaće sa drveta i najzdravije su. I na prirodi na zraku da, malo
se čovjek opusti od korone i od svega", rekla je Jasminka
Sablić.
Marijan vrata voćnjaka u doba berbe otvara za sve koji žele doći
sami ubrati.
"Uđu unutra. Hodaju po cijelom plantažnom voćnjaku koji je površine jednog hektara. Biraju sortu jabuka koju oni sami žele sa bilo kojeg stabla po jedinstvenoj cijeni od 3 kune", kazao je voćar Marijan Bakula.
Naizgled idilična priča, no Marijan to radi jer berača jabuka nema. Mora ih prijaviti. a tada oni gube druga prava među kojima su dodaci za socijalnu pomoć pa se nitko ne odaziva njegovu pozivu. No još ga više muče drugi problemi. Visoke temperature i nedostatak oborina utjecale su na voćku pa je sama jabuka ove godine manja nego inače. No količinski ipak...
"U ovom je voćnjaku jabuka odlično rodila pa će biti nešto zarade od ovakvog načina prodaje. Iako je ova jabuka slatka, mogla je biti još slađa da je zarada veća", rekao je.
"Mogao sam puno više zaraditi. Bar jedan na jedan. Ako sam prodao
za jednu kunu recimo, mogao sam dobiti dvije kune. Znači
nedostatak. Kao prvo, nedostatak hladnjača. To ponavljam već
nekoliko godina. Netko iz Vlade bi se trebao zainteresirati da u
centru Slavonije napravi jednu hladnjaču od 2000 tona", rekao je
Marijan.
No oni koji su krenuli u berbu, znaju što će s jabukom.
"Da si mogu za zimu spremiti, malo za pitu, za štrudlu, za džem skuhati, za pojesti, jer jabuke su zdrave", rekla je Jasminka.
"Prije večere pojesti pojesti jednu ili dvije. To je više nego da
ste oprali, smijat će se ljudi kad kažem ali to je činjenica,
nego da ste kaladontom oprali zube. Jabučna kiselina napravi svoj
posao. Izbjeli zube. Ali za probavu?! Smiri probavu, metabolizam
kompletan i spavate kao beba mala"', kazao je Ivan
Balen.
No čini se da ipak nije vrijeme za spavanje. Barem ne za zemlju
kojoj bi poljoprivreda morala biti vodeća gospodarstvena grana.