iznenađenje? / Provjerili smo cijene hrane u Bruxellesu i kod nas. Plaće su im dva i pol puta veće nego naše

U prijestolnici Europe, Briselu, možda imaju najveće plaće u Europi, ali i ondje, baš kao u Hrvatskoj, muku muče s cijenama hrane. I tu se jedna kategorija posebno ističe, a neke bi vas cijene mogle iznenaditi

26.4.2023.
21:00
VOYO logo

U Belgiji je neto placa 2600 eura, sto je cak dva i pol puta vise nego prosjecna hrvatska. No, i ovdje se gleda na svaki cent kada je u pitanju hrana. Otisli smo do trgovine prOvjeriti kakve su cijene.

Provjerili smo i kakva je situacija s voćem koje se najčešće kupuje primjerice jabuke u Hrvatskoj koštaju jedan euro, a u Bruxsellu ih nema ispod dva eura. Nešto je manja razlika kod banana. U Hrvatskoj one koštaju euro 45, a u Brixsellu euro 75. Trideset centi više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane brinu poskupljenja, najviše povrća.

Image
Provjerili smo /

Inflacija poharala tržnice, rekordne cijene sezonskog voća i povrća - kupuju li Hrvati manje?

Image
Provjerili smo /

Inflacija poharala tržnice, rekordne cijene sezonskog voća i povrća - kupuju li Hrvati manje?

"Ne moram kupovati za puno ljudi, pa me nije toliko briga. Obraćam pozornost na cijene, ali kupujem samo za sebe", govori Ruben iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Belgiji sve ovisi o tome iz kojeg dijela društva dolazite. Bogati nisu pogođeni poskupljenjem, ali većina itekako osjeća inflaciju", govori Jurun iz Bruxellesa.

"Skuplje je nego lani i prije dvije godine. Svi proizvodi", govori Loren iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedimo onda cijene proizvoda koji bi se kupili u nekom prosjecnom shoppingu.

U Hrvatskoj 5 kg krumpira košta 2 eura i 30 centi, u Belgiji - čak 5. Paprika je kod nas 4 e, a u Belgiji euro i pol više. Mlijeko je u Hrvatskoj euro, Belgijci ga plaćaju 30 centi više. Zanimljivo, cijena šećera je ista euro i 30. Za 850 g mljevenog mesa u Hrvatskoj treba izdvojiti 4.19 centi, a u Briselu za 350 grama manje 4.75 centi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zašto je baš povrće najskuplje?

"Sigurno su oni puno skuplji u većini proizvoda kojih nemaju, svježem voću i povrću, to se osobito osjeća u ovom trenutku jer oni nisu takvi proizvođači, pogotovo mediteranskih stvari. Vidimo cijene iz spanjolske portugala juga italije, pa čak i hrvatske, Cijene su 50 do 100 posto veće", kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kao što Belgija ima manjak voća i povrća, tako i Hrvatska ima manjak mesa. I jedni i drugi u konacnici su ovisni o uvozu.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo