OTKRILI SVOJU TAJNU /

U srcu Dalmacije obitelj Baković priprema najsočniji pršut: Ovo se danas rijetko može vidjeti

Zbog blagih zima i slabe bure prošlih su godina mnogi u Dalmaciji odustali od sušenja pršuta. Tradicionalan postupak sve je rjeđi, ali uz najveće hrvatsko jezero tek nekoliko kilometara od mora - pronašli smo obitelj koja se i dalje drži tradicije. A ove godine im i bura ide na ruku

Nikolina Radić

Nikolina Radić

Iz Zadra pokriva petinu Hrvatske. Omiljena su joj javljanja uživo iz teških situacija i reportaže iz onih ležernih

29.12.2024.
10:33
VOYO logo

Ove je godine zima konačno hladna i sa snažnim višednevnim burama bez kojih se pršuti ne mogu osušiti ili kako bi Dalmatinci rekli "urediti". Dok se kobasice, pečenice i pancete već dime, pršuti su još uvijek u hladnoj konobi prekriveni krupnom solju. Tako počinje proces njihovog sušenja na starinski način kakav se sad već rijetko može vidjeti.

"Ostaju do 10-12 dana i onda pršute vadimo iz soli, očistimo, stavljamo ih pod piz, pod teret, i onda stoje pod teretom nekih 15 dana. Zavisi kakvo je vrijeme. Ako je vruće, onda ih držimo što duže da se iscijede i onda kad se iscijede onda ih izvadimo i stavimo u mrežice da ne može mušica. Tek onda idu na dim", kaže 52-godišnji Vlado Baković iz Banjevaca.

Njegova obitelj, koja živi u Banjevcima pored Vranskog jezera, jedna su od sve rjeđih u dalmatinskom zaleđu koje još uvijek same othranjuju svinje cijelu godinu i onda ih suše na tradicionalan način. U vrsti drva je, kaže Vladina majka, tajna arome sušenog mesa.

Image
'to je veliki problem' /

Sajam pršuta u Tinjanu. Pršutari zabrinuti zbog svinjske kuge: 'Bojimo se, proizvodnja je pod upitnikom'

Image
'to je veliki problem' /

Sajam pršuta u Tinjanu. Pršutari zabrinuti zbog svinjske kuge: 'Bojimo se, proizvodnja je pod upitnikom'

Recept i za krvavice

"Stavi se suhe smrike i onda se stavi malo debljega, pa zelena smrika i onda trupina, onda od gori ova peka i onda dimi. Tako da dim bude non-stop, dan-noć. Kad je jača bura, onda iznesemo vani ili otvorimo da puše bura", kaže 76-godišnja Ika i dodaje kako će pršuti na dimu provesti do 2 i pol mjeseca, a onda će u konobu na zrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tope oni mast i prave žmare ili čvarke, ali i krvavice za koje su zadužene Vladine supruga i sestra. "Ja i zava peremo crijeva za krvavice. Operu se u 12 voda. Treba dosta, dosta oprati. Kad se ona operu, onda ih morate staviti u zdjelu i onda narezati kako kažemo luka i soli i onda to mora stajat dva-tri sata da to izvuče iz crijeva sve. Onda ih ponovo operete u četiri- pet voda i onda se prave krvavice", kaže Filomena, koja je ovo sve naučila još u svojoj obitelji u Kistanjama, a Ivana, sestra njezinog supruga, pojašnjava recepturu.

"Stavimo brašno, salo, domaći češnjak, sol, papar i krv, krv koju uhvatimo od svinje. Kad se naprave, moraju proći kroz varenu vodu, vruću vodu, da se obare malo. Onda ih držimo dva do tri dana na dimu i onda s njima u hladnjak, škrinju", pojašnjava Ivana.

Njihovom pršutu okusom ne može parirati ni jedan iz trgovine

Za njih je nepojmljivo da žive na selu i prestanu uzgajati svinje. "Smrdi onaj gnoj ispod njih, teško prati, čistiti, ali nama nije. E, a kad počne se jest onda kažu svi: 'Lijepo je domaće, lijepo je domaće. Je, je", dodaje sa smiješkom baka Ika kojoj još uvijek ništa nije teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toplih zima mnogima su se pršuti prošlih nekoliko godina i pokvarili. Ove zime nema straha. Konačno, barem bure ima.

"A joj, nosila sve ispred sebe, lupala, dizala u zrak sve ispred sebe. Ali, barem će pršuti biti dobri", zaključuje Vlado koji inače poznat i po dobrom bijelom vinu dobivenom iz vinograda pored najvećeg hrvatskog jezera udaljenog tek nekoliko kilometara od mora.

Nakon cijelog truda, ovakvome pršutu, koji i u konobi dozrijeva najmanje godinu dana, znalci tvrde, okusom ne može parirati ni jedan pršut kupljen u trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
JE LI RADIOAKTIVNO? /

Ličani na nogama! Neki ne piju vodu, boje se radioaktivnosti: 'Iskazujem revolt, nezadovoljstvo...'