DAN CIVILNE ZAŠTITE / Potresi, poplave, požari. Oni su uvijek tu: Vrhunski opremljeni i uvježbani

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a rekao da je sustav Civilne zaštite u zadnjih pet godina napredovao, a tek kaako Hrvatskaima vrhubnsku opremu.

1.3.2024.
21:40
VOYO logo

Kada su problemi najveći i situacija najopasnija, oni su tu za građane. U svijetu i u Hrvatskoj obilježava se Dan civilne zaštite. Danas se slavilo u Jastrebarskom, gdje je postavljen taktičko-tehnički zbor terenske opreme za pomoć u prirodnim katastrofama. Sustav čine državna Intervencijska postrojba civilne zaštite, HGSS, vatrogasci i Crveni Križ. Najzaslužnijima su dodijeljene nagrade.
Reporter RTL-a Danas Boris Mišević razgovarao je s Damirom Trutom, ravnateljom Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a koji je rekao da je sustav Civilne zaštite u zadnjih pet godina napredovao i bio na terenu gdje god je bilo potrebno
" Sjetimo se dva velika potresa, požara, Covida. A prošle godine povijesnih vodostaja, veliki požar u Osijeku. Na svim aktivnostima je sustav Civilne zaštite odradio svoj posao" kazao je Trut i rekao kako SRUK sustav radi i kako je posložen.

Image
POSLAO PRIOPĆENJE /

Milanović čestitao civilnoj zaštiti: 'Želim istaknuti da djeluju dobrovoljno, vođeni srcem i željom'

Image
POSLAO PRIOPĆENJE /

Milanović čestitao civilnoj zaštiti: 'Želim istaknuti da djeluju dobrovoljno, vođeni srcem i željom'

"On je već nekoliko puta bio u funkciji. Svaki puta kad i pošaljemo poruku, vidimo nove mogućnosti koje su isto tako dobre. To je sustav za rano upozoravanje, i nije za uzbunjivanje, nego, ponavaljam, za rano upozoravanje koje šalje stanovnicima i javnosti na određenom prostoru o tome kako se treba ponašati u neko buduće vrijeme u nekoj nesreći ili nekakvom nevremenu koje dolazi", kazao je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno nove opreme izloženo je danas na tehničko taktičkom zboru.

"Sva ta oprema je ciljano nabavljena i ona je dodatna vrijednost i dodatna sposobnost u sustavu. Naša pokretna kuhinja je bila i u Turskoj. Iz nje su se hranili naši operativci koji su bili u pomoći nakon strašnog potresa koji je pogodio zemlju. Imamo ono što je zaista vrijedno, a to su roboti za gašenje požara koji će sad imati nadogradnju za ulazak i dekontaminaciju u zonama u koje ne mogu ulaziti osobe i spasitelji. Imamo puno kamiona za prijevoz kontejnera. Punimo skladišta kroz Rescue projekt s opremom, medicinskom, opremom za dekontaminaciju. Ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi, pa i šire možemo reći da nema niti jedna zemlja toliku sposobnost i tako kvalitetnu opremu", zaključio je Damir Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo