DOLAZE PROMJENE / Nema domaćih zadaća, vjeronauk dobiva konkurenta, dolazi i pet novih predmeta. Što se mijenja cjelodnevnom nastavom?

Od jeseni, cjelodnevna nastava, jedan od najvećih projekata u obrazovanju kreće u 50 škola. Eksperimentalna škola trajat će četiri godine. Još se ne zna koje će škole s time krenuti, ali zainteresirani su brojni ravnatelji

22.3.2023.
22:00
VOYO logo

Ove jeseni počinje cjelodnevna nastava! Vjeronauk dobiva konkurenta, a stiže ukupno šest novih predmeta. Više će se skakati, a manje tipkati po tipkovnicama. U kojim školama još se ne zna, ali bit će ih najmanje 50 u kojima neće biti domaćih zadaća!

Od jeseni, cjelodnevna nastava, jedan od najvećih projekata u obrazovanju kreće u 50 škola. Eksperimentalna škola trajat će četiri godine. Još se ne zna koje će škole s time krenuti, ali zainteresirani su brojni ravnatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno se svi trebamo potruditi da naši učenici dobiju puno više u školi. Vjerujem da će to biti bolje i roditeljima jer će djeca više biti u školi. Riješit će se problem pisanja zadaća da roditelji pišu s djecom", rekao je Antonio Jurčev, glavni tajnik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Image
Hrvatska akreditira Sveučilište /

Ministar Fuchs najavio: Diplome iz Mostara vrijedit će u cijeloj EU

Image
Hrvatska akreditira Sveučilište /

Ministar Fuchs najavio: Diplome iz Mostara vrijedit će u cijeloj EU

Velika novost dolazi nakon trećeg sata. Rekreacijska pauza od 25 minuta. Nakon petog sata je ručak od 40 minuta. A onda slijedi još jedna novost, dva sata za utvrđivanje gradiva i pisanje zadaća. Od 15 sati kreću izvannastavne aktivnosti, a od 17 izvanškolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i za učenike od četvrtog do osmog razreda, samo što imaju kraće odmore i jedan redovni sat više. Ministar vidi samo pozitivno.

"Da izjednačimo količinu znanja koju nastavnici prenose djeci. Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo i kvalitetu naravno obiteljskog života", poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovnoškolci će imati i nove predmete.

Učenici od prvog do šestog razreda tjedno će slušati dva sata prirodoslovlja. Novi predmeti od prvog do četvrtog razreda su još društvo i zajednica te praktičke vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog do osmog bit će jedan sat Informacijske i digtalne kompetencije nekad znane kao informatika, a tu su i dva sata alternative vjeronauku - Svijet i ja.

Od četvrtog razreda obavezan je i drugi strani jezik koji će se slušati dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom eksperimentu zaradit će i učitelji, mogu dobiti dodatak na plaću do 25 posto. Ipak, ne nedostaje nezadovoljnih. Negoduju učitelji informatike jer će se njihov predmet u višim razredima slušati samo jedan sat na tjedan.

"Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica informatike. Predstavili su to drugačije ali to je loše prikrivanje rezanja naše satnice", rekla je Dalia Kager, učiteljica informatike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi osnovnoškolci na tjedan će imat jedan sat više hrvatskog i matematike. Javni poziv za škole otvoren je do 28. travnja, a nakon što se napravi odabir, kreće priprema za jesenski eksperiment.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo