BOME SKUPO /

Nekad jelo siromaha, danas košta kao suho zlato. Koja je paprena cijena slavonskog specijaliteta - čvarka?

Tradicionalna Čvarkijada u Vetovu kod Požege i ove je godine okupila ljubitelje te slavonske delicije. Tridesetak ekipa pokazalo je svoje umijeće, a nekad jelo siromaha – sada košta kao suho zlato

22.10.2023.
21:15
VOYO logo

Vedro vrijeme i raspoloženje i dobro društvo majstora u pravljenju čvaraka. Otkrivaju nam - najvažnije.

"Dobra slanina i dobra snaša koja će ih uputiti kako će to napraviti", kaže Irena Zlomislić, majstorica pravljenja čvaraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva uputa - nema dobrih čvaraka bez dobre vatre.

Image
Čvarakfest u Baranji /

Pomama za čvarcima: Za njih čuli i gosti s Kariba, a naučili su nas kako se na njihovom jeziku izgovara ova poznata delicija

Image
Čvarakfest u Baranji /

Pomama za čvarcima: Za njih čuli i gosti s Kariba, a naučili su nas kako se na njihovom jeziku izgovara ova poznata delicija

"Dobra vatra, bez vatre ništa, treba dobro potkurit tu vatru i onda ta slanina ide", savjetuje Vesna Batošak, majstorica pravljenja čvaraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanina mora biti narezana poput kockica šećera. To ne ide bez dobrog noža.

"Bez oštrog noža nema dobrog čvarka, mora biti kocka pod kutom i sve uredno da bude." kaže Darko Badović, majstor pravljenja čvaraka

Najvažnije ih je dobro izrezati, da svi budu isti, da se isto istope. Kažu - režemo ih na 1 kubični centimetar - 1 puta 1 puta 1.

Pravilno narezana slanina u kotlu ide na vatru. Pravi majstori tajne govore šapatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva puta ih pečem, ozbiljno, ozbiljno", otkriva majstor pravljenja čvaraka Drago Čakalić.

Tajna je i u malo dodane masti i glavici luka u kotlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad glavica luka ispliva na mast gore – onda su čvarci gotovi", dodaje majstor pravljenja čvaraka Zlatko Nikšić.

Neki otkrivaju da je tajna i u zalijevanju čvaraka – jer, kažu, sve zagori kada se ne zalijeva.

Dobro je i čvarke u pravom trenutku zaliti i mlijekom.

"Mlijeko se dodaje, znači kada čvarci puste vodu – važno je zbog boje čvaraka", pojašnjava majstor pravljenja čvaraka Ivan Đurčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada čvarci dobiju boju zlata, a mast boju pjenušca - kotao se skida s vatre. Neki čvarci idu na drugo pečenje, neki na prešanje, a neki odmah na stol.

Nekad dostupni svima, a danas traženi slavonski specijalitet paprene cijene - 30 eura po kilogramu. Koja će u aktualnoj situaciji svinjske kuge još više rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ti suhomesnati proizvodi će, možda je i dobro – doći na cijenu, jer nije lako doći do njih, treba jako puno truda i naravno treba biti ta cijena", zaključuje Vladimir Protić, organizator Čvarkijade.

A oni koji ih vole naći će načina da dođu do njih. Danas su pokazali i kako - čvarkijadom koja je kažu pobijedila i priče o bolesti.

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo