ONKOLOGINJA OBJAŠNJAVA / Može li otisak prsta u budućnosti zamijeniti mamografiju? 'Potrebno je još istraživanja, ali s vremenom...'

'U svakodnevnoj praksi trenutno ništa ne može zamijeniti mamografiju. Koliko god da ni ona nije 100% osjetljiva metoda, se za sada pokazala izrazito učinkovitom u prevenciji raka dojke, u dijagnosticiranju raka dojke u ranijim stadijima i pokazala je kroz razna istraživanja benefite u preživljenju', poručila je liječnica Nikolina Lonjak

4.1.2024.
8:00
VOYO logo

Veliko otkriće znanstvenika s britanskog sveučilišta, koji tvrde da otisak prsta može otkriti rak dojke. I to vrlo jednostavno - uz pomoć znoja. Što o tome misle hrvatski liječnici, Kristina Čirjak pitala je Nikolinu Lonjak, onkologinju iz Klinike za tumore.

Što ovo znači za liječnike i pacijente?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za liječnike ova metoda trenutno ne znači mnogo zato što je to zapravo jedno istraživanje u moru informacija i podataka koje imamo i zapravo bi svaka medicinski validna odluka trebala počivati na meta analizama, na randomiziranim kliničkim ispitivanjima koje za sada nemamo na ovu temu, ali nas uvijek veseli i ohrabruje kad se vidi bilo kakav pomak u dijagnostici, pogotovo u ovim ranim fazama u prevenciji raka dojke, tako da bi ona za pacijente u budućnosti mogla imati značaj."

Koliko vam se pouzdano čini ova metoda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno nedovoljno. Nisu napravljene dovoljno jake analize, dovoljno validna istraživanja da bi se smatrala pouzdanom, ali su preliminarni podaci bili ohrabrujući i pokazali dosta visoku osjetljivost."

Image
VELIKO OTKRIĆE /

Znanstvenici tvrde: Otisak prsta može otkriti rak dojke i to pomoću znoja! Hoće li u potpunosti zamijeniti mamografiju?

Image
VELIKO OTKRIĆE /

Znanstvenici tvrde: Otisak prsta može otkriti rak dojke i to pomoću znoja! Hoće li u potpunosti zamijeniti mamografiju?

Može li uopće nešto zamijeniti mamografiju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno ne može u svakodnevnoj praksi. Mamografija koliko god da ni ona nije 100% osjetljiva metoda, se za sada pokazala izrazito učinkovitom u prevenciji raka dojke, u dijagnosticiranju raka dojke u ranijim stadijima i pokazala je kroz razna istraživanja benefite u preživljenju."

Koliko bi po vašoj procjeni, moglo doći do primjene ovakve metode u praksi i u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi trebalo još dosta vremena, dosta istraživanja. Potom bi trebalo educirati osoblje i napraviti validirane laboratorije. Mislim da ne u tako skoroj budućnosti."

Mislite li da bi se mogla ova metoda primijeniti i na otkrivanje drugih karcinoma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S vremenom se nadam da da. To je metoda koja se zasniva na temelju tehnike kada se iz znoja traže određeni proteini koji se stavlja u korelaciju s određenim vrstama raka. Tako da za sada su to radili za rak dojke, ali ne vidim zašto ne bi i druge proteine povezali s drugim vrstama"

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo