POPUSTIO JE U ŠKOLI / Majka vrijeđala sina pa osuđena: 'Ne traži svaka neprimjerena poruka sudski epilog, ali..'

Sin je nije slušao pa je posegnula za mobitelom i napisala mu: 'Srami se, psihopate bolesni. Gadiš mi se'

Kristina Čirjak

Kristina Čirjak

Višestruko nagrađivana reporterka, izvještava o socijalnim i društvenim temama te elementarnim nepogodama

26.2.2024.
23:22
VOYO logo

Uz uvrede, zaprijetila mu je i smrću. Karlovčanku je razljutilo što je njezin 18-godišnji sin posljednjih mjeseci bio agresivniji, popustio je u školi i želio je odustati od izvanškolskih aktivnosti. Bila je očajna pa mu je prijetila putem WhatsAppa.

"Uvijek nas ražalosti kada vidimo neke takve poruke koje se upućuju djecu, a mi takvim porukama svjedočimo svaki dan kroz pozive djece Hrabrom telefonu. Možemo samo zamisliti kako je izgledalo djetinjstvo tog dečka i kako je to utjecalo na njegov razvoj i samopouzdanje", kaže Hana Hrpka predsjednica udruge Hrabri telefon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bio naviknut na takvu komunikaciju, ovog puta ga je to psihičko zlostavljanje uznemirilo.

Image
[FOTO] NA POMOLU NOVI VELIKI SKANDAL U SPORTU: /

Zločestog dečka tenisa optužila za fizičko i psihičko zlostavljanje

Image
[FOTO] NA POMOLU NOVI VELIKI SKANDAL U SPORTU: /

Zločestog dečka tenisa optužila za fizičko i psihičko zlostavljanje

"Ovdje treba reći da svaka rečenica, odnosno svaka poruka koja je neprimjerena od strane roditelja ne traži sudski epilog. Ako je takvo ponašanje učestalo, a dijete osjeća sram, nelagodu i strah u tom slučaju treba reagirati onda", ističe Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovo nije izolirani slučaj, kažu nam u Hrabrom telefonu.

"Najčešće te rečenice koje su: mrzim te, da te barem nisam rodila, isti si kao pa navede, često ih uspoređuju s drugom djecom iz razreda ili drugom djecom iz obitelji", navodi Hrpka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački općinski sud je odlučio da je majka kriva zbog psihičkog nasilja u obitelji bez obzira na to što je izrazila žaljenje. Mladićev otac je tražio povlačenje optužnog prijedlog što je sud odbio.

"Policija je bila ta koja je bila predlagatelj optužnog prijedloga protiv majke. Po meni su specifičnost tog postupka riječi koje su izgovorene, a koje su uznemirile toga mladog čovjeka i one jesu takve da nekog uznemire kada se to gleda", objašnjava odvjetnica Višnja Drenski Lasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaposlena majka dobila je kaznu od 300 eura.

"Ta kazna je po meni poprilično nerazmjerna okolnostima ovog događaja jer se radi o novčanoj kazni, zakonodavac omogućava i kažnjavanje koje može biti ukor, jedan društveni prijekor da se takvo što ne bi poklonilo. Ja mislim da su tako kažnjeni i ostali članovi obitelji", kaže Višnja Drenski Lasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je majka zbog sinovljeva ponašanja zatražila pomoć stručnih službi, što je sin odbio. No to je ne opravdava da sinu šalje ovakve poruke, jer nijedno psihičko nasilje nije dobro za razvoj djeteta, upozoravaju psiholozi.

"Sve više padaju u svom samopouzdanju, razvijaju se prvi simptomi anksioznosti, sve više padaju u svom samopouzdanju, razvijaju se prvi simptomi anksioznosti, depresivnosti, samoozljeđivanja, da ne govorim i suicidalnih misli", upozorava Hrpka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, roditelji, drugi put razmislite što pišete i govorite djeci, jer bi vas neprimjerene poruke umjesto do djetetova željenog ponašanja mogle dovesti do sudnice.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo