teško se navikavamo / Još samo 3 mjeseca cijene će se izražavati i u kunama, no u opticaju je još nevjerojatnih 5 milijardi kuna!

Nakon velikog istraživanja korištenja mobitela u školama, Zrinka Ristić Dedić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu kaže pretjerano korištenje malih ekrana nije dobro za dječje zdravlje. Kaže da se teško može tvrditi da su nove tehnologije krive za odgode upisa mališana u škole ali primjećuje da djeca te dobi imaju manje razvijene predvještine pisanja i čitanja nego nekad

19.9.2023.
19:44
VOYO logo

Svega tri mjeseca preostalo je do kraja obveze trgovaca da cijene iskazuju dvojno i u kunama i u eurima.

Nakon toga bit će istaknute samo u eurima. Provjerili smo s građanima u jednoj zagrebačkoj trgovini jesu li se naviknuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekako mi je lakše kada gledam kune", kaže nam Ivanka Kašnar.

Miro Jurić, također kupac, poručuje: "Trebat će to vremena. Treba gledati i kune i euro. Jer je euro navlakuša. Nije skupo, ali je skupo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i Zlatu Španić. Ona kaže da se naviknula, ali da tu i tamo pogleda u cijene kunama. Zaključuje: "Euro je naš novac".

Ali na euro se sporo navikavamo. Više od 90 posto građana povremeno preračunava u kune, a 50 posto to radi stalno. Pokazalo je to istraživanje agencije za ispitivanje tržišta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA SNAZI OD DANAS /

VODIČ kroz zamrznute cijene proizvoda: Jogurt za 49 centi, 10 jaja za 2,45 eura. Namirnice će imati i poseban znak

Image
NA SNAZI OD DANAS /

VODIČ kroz zamrznute cijene proizvoda: Jogurt za 49 centi, 10 jaja za 2,45 eura. Namirnice će imati i poseban znak

Profesor odsjeka za psihologiju, Zvonimir Galić, objasnio nam je što je otežavajući čimbenik.

"Mi se učimo novoj valuti vrijednosti stvari. To se događa u uvjetima visoke inflacije, gdje nam je ionako teško procijenit, stavit si u glavu ta poskupljenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako dvojno iskazivanje cijena prestaje sa zadnjim danom 2023., pitali smo ga kada će se građani naviknuti i ima li savjete kako se lakše prilagoditi. Galić kaže da će trebati još godina i pol do dvije i dodaje: "Moj savjet da množite s osam ili deset, ako želite izbjeći da kupite nešto što vam se čini jeftino".

Zanimljivi su i podaci koliko je još kuna ostalo na tržištu. Od 500 milijuna komada novčanica koje su bile u opticaju, građani su vratili 436 milijuna komada, odnosno 87 posto. Ali od 3 milijarde kovanica u opticaju vratilo se tek 735 milijuna, odnosno 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromna količina kunske gotovine i dalje je kod građana. Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, kaže: "Na jučerašnji dan još uvijek je u opticaju bilo 5 milijardi i 43 milijuna kuna, što znači da je to preostala količina novca kune koje građani trebaju zamijeniti. Iskustvo drugih zemalja koje su uvodile euro pokazuje da se nikada ne zamijeni sve".

Image
Image

Novčanice se mogu mijenjati zauvijek, kovanice do kraja 2025. Ove godine i u bankama, poštama i FINA-i. Od 2024. u HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Direkt provjerio: Hoće li zbog zamrzavanja cijena proizvođači vaditi role WC papira i smanjivati pakiranja?

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo